Ευρώπη

Ιταλία: Σχεδιάζει να κάνει υποχρεωτικό για τους εργαζομένους το πράσινο πιστοποιητικό

  • newsroom


Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ιταλία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση

Την πιθανότητα να καταστήσει το «Πράσινο πιστοποιητικό» για τον κορωνοϊό υποχρεωτικό για τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εξετάζει η Ιταλία, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Περιφερειακών Υποθέσεων, Μαριαστέλα Τζελμίνι.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ιταλία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, καθώς παράλληλα προσπαθεί να αυξήσει τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος και να εξαλείψει τα κρούσματα.

Το πάσο, σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή, που πιστοποιεί ότι κάποιος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχει αρνητικό τεστ ή ανάρρωσε πρόσφατα από τον κορωνοϊό, είχε αρχικά σχεδιαστεί για να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Αλλά η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που επίσης το έχουν καταστήσει υποχρεωτικό στο εσωτερικό τους, προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε χώρους όπως τα μουσεία, τα γυμναστήρια και οι κλειστοί χώροι των εστιατορίων.

Η Μαριαστέλα Τζελμίνι, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το υπουργικό συμβούλιο αύριο θα αποτελέσει «σημαντική στιγμή» στην επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιητικού.

Η Ιταλία έχει σταδιακά επεκτείνει τη χρήση του πιστοποιητικού στον χώρο εργασίας, παρά τις διαφωνίες για το θέμα αυτό εντός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η Τζελμίνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει παραπέρα.

«Κινούμαστε προς ένα υποχρεωτικό Πράσινο Πάσο, όχι μόνο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, αλλά και γι’ αυτούς του ιδιωτικού», δήλωσε η ίδια στον ραδιοφωνικό σταθμό RAI.

«Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού και μπορούμε μόνο να περιορίσουμε τη μόλυνση, εμβολιάζοντας μια σημαντική πλειονότητα του πληθυσμού».

Η Ιταλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω του κορωνοϊού στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και τον όγδοο υψηλότερο στον κόσμο.

Περίπου το 73% των 60 εκατ. κατοίκων της έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και το 65% είναι πλήρως εμβολιασμένο, αριθμοί που σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεταμένο κλίμα

Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σε τεταμένο κλίμα. Ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά της παράτασης της χρήσης του Πράσινου Πάσου, αλλά εσωτερικά το κόμμα του είναι διχασμένο στο θέμα αυτό.

Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα φτάσει στο σημείο που προανήγγειλε η Τζελμίνι, η οποία προέρχεται από το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αυτοί που αντιτίθενται στο Πράσινο Πάσο υποστηρίζουν ότι ποδοπατά τις ελευθερίες και είναι η πίσω πόρτα, προκειμένου να εξαναγκαστούν οι πολίτες σε εμβολιασμό.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το υγειονομικό πιστοποιητικό για δραστηριότητες αναψυχής και για ταξίδια, αλλά καμία δεν το έχει καταστήσει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική

Νέο «ράλι» στην οικονομία ανοίγει δρόμο για παροχές

Eurostat: Μείωση στο κόστος εργασίας το β’ τρίμηνο στην Ευρωζώνη