Τo δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που σαρώνει τις τελευταίες μέρες την Ευρώπη δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τις μεγάλες οικονομίες της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία την Ισπανία και την Ολλανδία η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου. Αντίθετα η Ιταλία και η Γερμανία είχαν «μείνει πίσω» και μόνο τις τελευταίες μέρες καταγράφουν ραγδαία αύξηση στους αριθμούς των κρουσμάτων.

Οπως μεταδίδει το CNBC oι αναλυτές της JPMorgan διερευνούν τους λόγους αυτής της ανισότητας και εκτιμούν ότι τους  γνωρίζουν.

«Εκτιμούμε ότι, πιθανότατα, η διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας, αφενός, και της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αφετέρου, δεν είναι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, αλλά το εύρος της χρήσης μάσκας και η αποτελεσματικότητα των τεστ και της ιχνηλάτησης», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μακί οικονομολόγος της JPMorgan σε σημερινό του report.

Η Ισπανία και η Γαλλία έσπασαν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων την Τετάρτη, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα 792.000 κρούσματα σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η Ιταλία, η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εμφανίστηκε ο ιός τον Φεβρουάριο και η Γερμανία, έχουν περίπου 449.000 και 398.000 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, αντίστοιχα. Ωστόσο, τώρα καταγράφουν ραγδαία αύξηση στα κρούσματα.

Την Πέμπτη, η Γερμανία ανέφερε περισσότερα από 11.200 νέα κρούσματα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τα 10.000 κρούσματα σε μια μέρα. Την Τετάρτη, η Ιταλία ανέφερε 15.199 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο που ήταν και η μεγαλύτερη αύξηση από την έναρξη του δεύτερου κύματος.

Test, ιχνηλάτηση και μάσκες

Όπως αναφέρει στο report του ο Μακί «Η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων (διενέργεια τεστ και ιχνηλάτηση) είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία εντοπίζονται τα άτομα που έχουν μολυνθεί, τον αριθμό των επαφών τους και την ταχύτητα εντοπισμού τους αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τις συστάσεις αυτοαπομόνωσης».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η επιτυχία αυτών των μέτρων και των προγραμμάτων παρακολούθησης είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων – αν και η Γερμανία αποδίδει το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και ποσοστό θανάτων που καταγράφεται στη χώρα στο σύστημα ιχνηλάτησης επαφών που εφαρμόζει.

Ρόλο διαδραματίζουν και οι άλλοι περιορισμοί που εφαρμόζονται και ιδιαίτερα η χρήση μάσκας, σύμφωνα με το report της JPMorgan.

Στην Γερμανία υπάρχει η υποχρέωση χρήσης μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ στην Ιταλία υπάρχει η υποχρέωση χρήσης της σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως και στην Ισπανία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Ολλανδία νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξέδωσε σύσταση στους πολίτες για τη χρήση μάσκα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, χωρίς ωστόσο να την καταστήσει υποχρεωτική, παρά μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Μακί αναφέρει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ρυθμό μετάδοσης του ιού, αλλά αυτό είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί «καθώς αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο οι κυβερνητικές συστάσεις, αλλά και η συμμόρφωση των πολιτών».

Εκτιμά με βάση την αυστηρότητα των προστίμων για τη μη χρήση μάσκας «ότι η συμμόρφωση θα είναι υψηλότερη σε χώρες που έχουν επιβάλλει μεγαλύτερες οικονομικές συνέπειες για τη μη συμμόρφωση με το μέτρο».

«Στην Ολλανδία, η οποία καταγράφει την πιο δραματική αύξηση νέων κρουσμάτων, οι συστάσεις για χρήση μάσκας και τα αντίστοιχα πρόστιμα είναι τα λιγότερο επαχθή. Αντίθετα η Ιταλία που έχει επιβάλλει πιο αυστηρά μέτρα και πρόστιμα καταγράφει ένα πολύ πιο μετριοπαθές δεύτερο κύμα από ό, τι η Ολλανδία», αναφέρει.

«Αυτό σίγουρα υποδηλώνει ότι η μάσκα μπορεί εξηγεί εν μέρει τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών στα νέα κρούσματα», δήλωσε ο Μακί αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τους περιορισμούς της υπόθεσης εργασίας του.

Χρονική καθυστέρηση

Η JPMorgan σημείωσε ότι το φαινόμενο της χρονικής καθυστέρησης θα μπορούσε επίσης να εξηγεί τους χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων της Γερμανίας και της Ιταλίας.

«Όπως φαίνεται η Γερμανία και η Ιταλία παρουσιάζουν απλώς μια καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες κατά δύο έως τρεις εβδομάδες. Δεδομένης της εκθετικής αύξησης των νέων λοιμώξεων, η εικόνα μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και, ήδη οι λοιμώξεις έχουν επιταχυνθεί και στις δύο χώρες τις τελευταίες ημέρες », είπε.

Η αύξηση της κινητικότητας θα μπορούσε να διαδραματίζει ρόλο στα διαφορετικά ποσοστά μόλυνσης, δεδομένου ότι αυξήθηκαν τα ταξίδια για τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν σταμάτησαν τα lockdown και στη συνέχεια με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, υποστήριξε ο ίδιος.

Ωστόσο, έχοντας αναλύσει τα δεδομένα κινητικότητας της Google και της Apple, η JPMorgan δήλωσε ότι η αύξση της κινητικότητας δεν εξηγεί επαρκώς την διαφορά μεταξύ των χωρών, δεδομένου ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η Γερμανία και η Ιταλία είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση στην κινητικότητα μετά το τέλος του αρχικού lockdown.

«Επομένως, δεν φαίνεται ότι οι διαφορές στην κινητικότητα – και ως εκ τούτου οι καθημερινές επαφές – μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών στον ρυθμό των νέων κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι είναι άλλοι οι καθοριστικοί παράγοντες για τις διαφορές στους αριθμούς των κρουσμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».