Συνεχίστηκε στο τέλος του 2023 η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη σε μια ισχυρή ένδειξη ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε ύφεση.

Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 47,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, αμετάβλητος από το Νοέμβριο, από την αρχική μέτρηση στις 47,0 μονάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.  Αυτό έδειξε ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, πιθανότατα συρρικνώθηκε ξανά το περασμένο τρίμηνο, πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης. Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε άνοδο έως και υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 από το 48,7 του Νοεμβρίου.

“Δεν είναι ακόμη περιοχή ύφεσης για τις υπηρεσίες, αλλά η ατμόσφαιρα απέχει πολύ από το να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Υπάρχει έλλειψη σαφών ενδείξεων που να υποδηλώνουν επικείμενη επιστροφή σε ισχυρή επέκταση”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. “Ο Composite PMI…κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ύφεσης για την ευρωζώνη”, πρόσθεσε λέγοντας ότι η οικονομική του μοντελοποίηση προβλέπει συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τι δείχνει το crash test των τιμολογίων (παραδείγματα)

Σκρέκας: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια – Έρχονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (vid)

Έρχεται ράλι; «Tαύρος» του bitcoin πουλά μερίδιο της εταιρείας του για να αγοράσει το δημοφιλές crypto

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ