Να χρησιμοποιήσει τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ, ενδεχομένως αλλάζοντας τις συνθήκες και να καταργήσει τη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας επιθυμεί η Γερμανία, όπως δήλωσε στη EURACTIV η υφυπουργός Ευρώπης και Κλίματος της Γερμανίας Άννα Λούρμαν σε συνέντευξή της.

«Το όραμά μας είναι να συνεργαστούμε ακόμη πιο έντονα και ακόμη πιο βαθιά στην Ευρώπη», τόνισε η Λούρμαν.

Στην ολομέλεια της Διάσκεψης υποβλήθηκαν σχεδόν 50 προτάσεις, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, η εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, σημείωσε η Λούρμαν.

Τώρα θα ήταν σημαντικό «εμείς, ως ΕΕ, να υλοποιήσουμε και να δρομολογήσουμε επίσης πραγματικά τις θεσμικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που αναφέρονται στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε η Λούρμαν.

Η σημασία της διάσκεψης, η οποία λήγει επίσημα τη Δευτέρα (9 Μαΐου), είχε ήδη περιγραφεί στη συμφωνία του γερμανικού συνασπισμού. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η διάσκεψη θα πρέπει να καταλήξει σε μια «συνταγματική στιγμή» για την ΕΕ και να οδηγήσει σε «περαιτέρω ανάπτυξη προς ένα ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό κράτος».

Για το λόγο αυτό, η Λούρμαν υποστηρίζει ότι «τα αποτελέσματα της μελλοντικής διάσκεψης θα πρέπει επίσης να συζητηθούν με ανοιχτό μυαλό, μεταξύ άλλων και με άνοιγμα σε αλλαγές στις συνθήκες».

Κατάργηση της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία

«Ένα σημείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν λιγότερες επιλογές βέτο στην εξωτερική πολιτική, ώστε να είμαστε πιο ικανοί να δράσουμε. Υπάρχουν ήδη επιλογές στο ισχύον συμβατικό πλαίσιο γι’ αυτό. Και θα πρέπει τώρα να συζητήσουμε επίσης από κοινού ως ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πώς μπορούμε να το επιτύχουμε καλύτερα», δήλωσε η Λούρμαν.

«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος δημιούργησε μια εντελώς νέα δυναμική σε αυτόν τον τομέα, επειδή η ΕΕ ενήργησε και αντέδρασε σε αυτόν με ενιαίο και αποφασιστικό τρόπο όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε η Λούρμαν προσθέτοντας για την κατάργηση της ομοφωνίας ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση στα κράτη μέλη ότι πρέπει πραγματικά να λάβουμε μια πιο αποφασιστική κοινή στάση σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι μια συζήτηση για το θέμα αυτό είναι σίγουρα δυνατή”», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε περισσότερα στο euractiv.gr