«Από φθινόπωρο» και πιθανότατα τον Οκτώβριο παραπέμπεται –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– η συζήτηση των στοχευμένων μέτρων, ήτοι των νομικών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τις έκνομές της δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι ο όλος σχεδιασμός στοχεύει στην εξασφάλιση μιας «διπλωματικής λύσης», στο μεσοδιάστημα, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, μέσω της οποίας θα αποκλιμακωθεί η ένταση, «μια και καλά».

Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί στο Γκίμνιχ, το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ που θα λάβει χώρα το διήμερο 29-30 Αυγούστου, στο Ελσίνκι. Αν και αποφάσεις δεν δύνανται να ληφθούν, δεδομένου του άτυπου χαρακτήρα του Γκίμνιχ, η Λευκωσία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και να συζητήσει την πορεία των «επιλογών» για στοχευμένα μέτρα που θα υποβάλουν ΕΥΕΔ και Κομισιόν, ενόσω συνεχίζονται οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, το επόμενο μεγάλο βήμα, της λήψης απόφασης για επιβολή στοχευμένων μέτρων, δηλαδή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Άλλωστε, όπως δημοσιεύσαμε, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών –συνολικά 25 από τις 28 χώρες της ΕΕ– δεν ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες. Όπως δε μας ανέφερε κοινοτική πηγή, η απόφαση επιβολής νομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας τελεί ουσιαστικά υπό την αίρεση εκπλήρωσης δύο αλληλένδετων προϋποθέσεων:

1. «Εάν και εφόσον στα ζητήματα της “ανατολικής Μεσογείου” και ενδεχομένως και στο Κυπριακό δεν εξευρεθεί μια κοινή συνισταμένη για συνεννόηση/διευθέτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, κάτι που όλοι απεύχονται». «Εμείς θεωρούμε», ανέφερε η ίδια πηγή, ότι «το ζήτημα που έχει προκύψει, θα πρέπει να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού και ότι υπάρχει προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση».

2. «Εάν υπάρξει τέτοια κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να δημιουργηθεί ανάγκη για περαιτέρω μέτρα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ευελπιστούμε ότι σύντομα, ως αποτέλεσμα και των παρεμβάσεων που εκδηλώνονται, η κρίση θα εκτονωθεί και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε η ίδια κοινοτική πηγή.

Με άλλα λόγια, μόνο εάν συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις της κλιμάκωσης των τουρκικών έκνομων ενεργειών και της κατάρρευσης των προσπαθειών για λύση μέσω της διπλωματικής οδού, θα τεθεί θέμα νομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Σημειώνεται πάντως ότι με βάση τα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν ομόφωνα από τους ΥΠΕΞ των «28» στις 15 Ιουλίου, δεν απαιτείται κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών για υποβολή επιλογών εκ μέρους της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν, για λήψη στοχευμένων μέτρων, αλλά αρκεί η συνέχισή τους. Ωστόσο, μεταξύ της υποβολής των «επιλογών», δηλαδή της λίστας ενδεχόμενων νομικών κυρώσεων και της λήψης απόφασης εκ μέρους των «28», για επιβολή τους κατά της Τουρκίας, υπάρχει σαφής απόσταση.