Ανησυχία επικρατεί στην ΕΕ λόγω της έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών σε σχέση με τον κορωνοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με πιθανές νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτήν τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες, χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό, ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Νωρίτερα σήμερα, συνεδρίασε εκτάκτως η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, για να συζητήσει την κατάσταση στην Κίνα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων αναφέρει:

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας.

Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό στην Κίνα με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο Twitter ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, επισημαίνει μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα της προστασίας από τον κορωνοϊό σε καθημερινή βάση, αλλά και το γεγονός ότι οι χώρες θα πρέπει να πάρουν μαθήματα από το παρελθόν σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες, αλλά με σεβασμό.

Προσπάθεια προσέγγισης από τη Στέλλα Κυριακίδου

Προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της έκανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μετά την επιδείνωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Ειδικότερα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, η Ευρωπαία Επίτροπος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης στη δημόσια υγεία, αλλά και μέσω δωρεάς των προσαρμοσμένων εμβολίων της ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής η Κίνα δεν έχει ανταποκριθεί στην προσέγγιση αυτήν.

Διαβάστε ακόμη

Xclusiv Shipbrokers: Η ανασκόπηση της χρονιάς για τη Ναυτιλία – Τι επιφυλάσσει το 2023

Πώς στήνονται τα «Family Offices» που θα φέρνουν «κροίσους» στην Ελλάδα

Berliner Morgenpost: Μεγάλο ενδιαφέρον στη Γερμανία για ακίνητα στην Ελλάδα