Ευρώπη

Κομισιόν για παγκόσμιο εταιρικό φόρο: Ελπίζει σε συμφωνία μέσα στον Οκτώβριο

  • newsroom


«Δουλεύουμε με τα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να έχουμε όλοι μια κοινή γραμμή σχετικά με τη διεθνή συμφωνία για τον φόρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις

Την ανάγκη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα, τόνισε ο ανώτατος επικεφαλής Εμπορίου της ΕΕ στο CNBC.

Οι κυβερνήσεις διεθνώς βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις για να ευθυγραμμίσουν κάποιες χώρες με μια διεθνή συμφωνία για τον εταιρικό φόρο. Οι χώρες της G-7 και της G-20 υποστήριξαν μια συμφωνία νωρίτερα το καλοκαίρι που, εάν εφαρμοστεί, θα αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώσουν φόρο όπου δραστηριοποιούνται -και όχι μόνο όπου έχουν την έδρα τους- και θα επιβάλουν έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%. Την Παρασκευή συνεδριάζουν τα μέλη του ΟΟΣΑ στο Παρίσι για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Ορισμένα κράτη, ιδίως η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, όπου ο εταιρικός φόρος είναι κάτω από 15%, είχαν εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία. Ωστόσο, οι συζητήσεις με επικεφαλής τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης φαίνεται να αποφέρουν καρπούς.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία του ΟΟΣΑ μπορεί να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Συνεργαζόμαστε επίσης με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι σύμφωνοι για τη διεθνή φορολογική συμφωνία», δήλωσε στο CNBC ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο.

«Και είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας επίσης να υποβάλουμε νομοθετικές προτάσεις για να διασφαλίσουμε την ενιαία εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η Ιρλανδία έχει αφήσει ενδείξεις τις τελευταίες 48 ώρες ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη συμφωνία είναι ευπρόσδεκτες. Ο Λίο Βάραντκαρ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε ότι το νέο κείμενο «ανταποκρίνεται σε πολλές, αν όχι σε όλες τις ανησυχίες που είχε η χώρα του», όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Στην Ιρλανδία έχουν την έδρα τους αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Αpple και το Facebook. Αν και οι λεπτομέρειες του αναθεωρημένου κειμένου του ΟΟΣΑ δεν είναι γνωστές, φαίνεται πως έχει διαγραφεί η λέξη «τουλάχιστον», που αναφερόταν στον φόρο του 15% και αποτελούσε μεγάλο «αγκάθι» για την ιρλανδική κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη:

Κίνηση «ματ» απ’ την Delivery Hero (efood) στη λιανική – Eξαγοράζει kiosky’s και delivery.gr

Euroxx: Παραμένει θετική για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ παρά το σοκ στην αγορά ενέργειας

Αυτό είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο – Όλη η λίστα με τους 50 νικητές