«Application non grata» αποτελεί πλέον το TikTok και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την αρχή έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ανακοίνωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι αναστέλλει την χρήση του TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές της, καθώς και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής. Τα στελέχη της Επιτροπής έχουν διορία έως τις 15 Μαρτίου για να καταργήσουν την εφαρμογή.
Ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έλαβε ανάλογη απόφαση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλλει με τη σειρά του «κόφτη» στο TikTok.

«Το μέτρο είναι σύμφωνο με τις αυστηρές εσωτερικές πολιτικές μας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο όσον αφορά τη χρήση κινητών συσκευών για επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία» εξήγησε στο newmoney αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η απόφαση αυτή συμπληρώνει τις μακροχρόνιες συστάσεις της Επιτροπής προς το προσωπικό να εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές κατά τη χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και να διατηρεί υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο κατά την καθημερινή του εργασία» μας είπε.

Αν και είναι αλήθεια ότι η Ευρ. Επιτροπή έχει κατά καιρούς απευθύνει συστάσεις για την χρήση κάποιων εφαρμογών (για παράδειγμα προκρίνει την χρήση του Signal έναντι του WhatsApp), είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε απόφαση για κατάργηση μίας εφαρμογής.
Η Κομισιόν δεν αποκαλύπτει αν υπήρξε συγκεκριμένο περιστατικό ή πληροφορίες από άλλη χώρα που οδήγησαν στην απόφαση, ωστόσο τονίζει σε κάθε τόνο ότι στόχος είναι να προστατευτεί το επιχειρησιακό περιβάλλον του «στρατηγείου» των Βρυξελλών.

«Η Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της είναι καλά προστατευμένο από τις αυξανόμενες απειλές και τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο» τονίζει στο newmoney ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η αναστολή αποτελεί εσωτερική εταιρική απόφαση η οποία περιορίζεται αυστηρά στη χρήση των συσκευών που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας της Επιτροπής» συμπληρώνει.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok Shou Zi Chew ότι το μπλοκ θα απαγορεύσει την εφαρμογή εάν δεν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες για το ψηφιακό περιεχόμενο πριν την προθεσμία της 1ης Σεπτεμβρίου 2023

Στα «χαρακώματα» για την εφαρμογή του ενός δισεκατομμυρίου

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται μετά από ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν κατηγορηματικά τις υποθέσεις ότι υπήρξε συντονισμός ή πίεση από την Ουάσιγκτον για την απόφαση αυτή.

Έχοντας εκτοξευτεί στις προτιμήσεις των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον καιρό της πανδημίας, το TikTok, της κινεζικής εταιρείας ByteDance, μετρά -επίσημα- πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χρησιμοποιούν τουλάχιστον 125 εκατομμύρια πολίτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να πιέσει την ByteDance να παραδώσει πληροφορίες που συλλέγονται από τους χρήστες και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις ή εκστρατείες παραπληροφόρησης. Επίσης, μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι ευαίσθητες πληροφορίες θα μπορούσαν να εκτεθούν όταν η εφαρμογή “κατεβαίνει” σε κυβερνητικές συσκευές.

Ο Ομοσπονδιακός Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών των ΗΠΑ Κρις Ντε Ρούσα δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για κατάργηση του TikTok από τις ομοσπονδιακές συσκευές προκύπτει από τη «συνεχή δέσμευση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ψηφιακής υποδομής και την προστασία της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής του αμερικανικού λαού».

Το ίδιο το TikTok απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες και έχει καλέσει τις αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη να δημοσιοποιήσουν συγκεκριμένα στοιχεία που οδήγησαν στις αποφάσεις αναστολής της λειτουργίας του.

«Πολιτικό θέατρο» χαρακτήρισε αυτές τις αποφάσεις η εκπρόσωπος του TikTok, Μπρουκ Όμπεργουετερ και συμπλήρωσε: «Η απαγόρευση του TikTok στις ομοσπονδιακές συσκευές των ΗΠΑ πέρασε τον Δεκέμβριο χωρίς καμία διαβούλευση και δυστυχώς αυτή η προσέγγιση λειτούργησε ως πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του Πεκίνου. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καταχρώνται την κρατική τους εξουσία για την καταστολή ξένων επιχειρήσεων.

«Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αυτή τη λανθασμένη απόφαση» σχολίασε για την απόφαση των ΗΠΑ η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ.

«Πόσο ανασφαλής μπορεί να είναι η κορυφαία υπερδύναμη του κόσμου, όπως είναι οι ΗΠΑ, ώστε να φοβάται την αγαπημένη εφαρμογή των νέων» αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος Μάο Νινγκ στους δημοσιογράφους στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του θεμιτού ανταγωνισμού, να σταματήσει να καταπιέζει τις εταιρείες και να παρέχει ένα ανοικτό, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον για τις ξένες εταιρείες στις ΗΠΑ» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Market Pass: Aπό το απόγευμα έως τη Δευτέρα οι πρώτες πληρωμές

Τεό Νιάρχος: Οι business του «χρυσού» γόνου με την τέχνη και τον κινηματογράφο (pic)

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ποιοι δανειολήπτες θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» τραπεζών και servicers