search icon

Ευρώπη

Κοντά σε χαμηλό 14 ετών η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το επόμενο έτος

Κοντά σε χαμηλό 14 ετών «βούλιαξε» τον Οκτώβριο η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, ενόσω μεγαλύνει ο αριθμός των αναλυτών που αναμένει ύφεση της οικονομίας λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις -59,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα έναντι -61,9 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται, μάλιστα, για το χαμηλότερο από το 2020 κι ένα από τα χαμηλότερα της τελευταίας 14ετίας (από το 2008 και μετέπειτα).

«Συνολικά, η οικονομική προοπτική έχει επιδεινωθεί ξανά» ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW, Άκιμ Βαμπάχ. 

Ο διψήφιος πληθωρισμός και ο κίνδυνος ενεργειακών ελλείψεων τον χειμώνα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία εκτός απροόπτου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση εντός του 2023. 

Εξάλλου, ενώ η Ρωσία περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, πολλά εργοστάσια, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να επιβραδύνουν την παραγωγή ή να κλείσουν εργοστάσια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό και λειτουργικό κόστος.  

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το επόμενο έτος, καθώς -πέραν της ενέργειας- η πολιτική υψηλότερων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, έχει αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα «έχει Αύγουστο» στα ξενοδοχεία, ο Βοτανικός ζεσταίνει τους εργολάβους, η βίλα του Πρεμ στ’ Αστέρια και η First Centier ετοιμάζεται

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για τη βίλα του Γιώργου Γλου – Αλλάζει χέρια το κόσμημα της Καστέλας; (pics)

Οικογένεια Αγγελόπουλου: Από τον διπλό «εμφύλιο» στις λίστες των πλειστηριασμών (pics)

Exit mobile version