Η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης της COVID-19 με παρόμοιο ποσοστό θνησιμότητας με τον MERS, που σκοτώνει ένα στα τρία άτομα που έχουν μολυνθεί, είναι μια «ρεαλιστική πιθανότητα», προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει το Sky News, οι ειδικοί λένε επίσης ότι ο ιός θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε «πολύ λιγότερο σοβαρή ασθένεια» στις μεγαλύτερες ηλικίες και αυτούς που είναι κλινικά ευάλωτοι.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, οι επιστήμονες σημείωσαν τις πιθανότητες μια νέα μετάλλαξη να αποφύγει τα υφιστάμενα εμβόλια, εκτιμώντας ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα συμβεί. Το έγγραφο που συνέταξε η Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) εξέτασε την μακροπρόθεσμη εξέλιξη του SARS-CoV-2, του ιού δηλαδή που προκαλεί την Covid-19. Υποστηρίζει ότι η εξάλειψή του ιού «είναι απίθανη» και πως οι επιστήμονες έχουν «πιστεύουν ότι θα υπάρχουν για πάντα μεταλλάξεις».

Σύμφωνα με την έρευνα, μια νέα παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού από ό,τι είχε συμβεί προηγουμένως, με παρόμοια ποσοστά θανάτων με άλλους κορωνοϊούς SARS (10%) ή MERS (35%). Οι ειδικοί είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από έναν «ανασυνδυασμό» μεταξύ δύο παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία ή παραλλαγές υπό έρευνα, όπως μεταξύ παραλλαγών βήτα και άλφα ή δέλτα.

Το SAGE προειδοποίησε επίσης ότι η πιθανότητα μιας πιο σοβαρής παραλλαγής υπό αυτές τις συνθήκες ήταν μια «ρεαλιστική πιθανότητα».

Προτείνει μέτρα που μπορεί να εξετάσει η βρετανική κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσει, συπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης εισαγωγής νέων μεταλλάξεων από το εξωτερικό.

H SAGE εξέτασε και σενάριο με βάση το οποίο ο κορωνοϊός γίνεται κάτι σαν μια κοινή γρίπη. Σημειώνει ότι αυτό βραχυπρόθεσμα είναι απίθανο, αλλά υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα μακροπρόθεσμα.

Εν τω μεταξύ υποστηρίζει ότι ένα σενάριο στο οποίο μια μετάλλαξη ξεφεύγει από τα εμβόλια λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «antigenic drift» είναι «σχεδόν βέβαιη». Υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να εμβολιάζει ευάλωτες ηλικίες «ανά τακτικές περιόδους με ανανεωμένα εμβόλια» για τη μετάλλαξη που κυριαρχεί ώστε να βελτιωθεί η προστασία.

Διαβάστε ακόμα:

Λάθος εκκαθαριστικά: Απειλούνται και με πρόστιμα όσοι έπεσαν θύματα του Taxisnet

Φωτιά στην Αχαΐα: Πάνω από 3.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Γερμανία – Δημοσκόπηση: Μεγεθύνεται η αντιδημοτικότητα του Άρμιν Λάσετ