Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ποια χώρα προτείνει τρίτη δόση εμβολίου mRNA

  • newsroom


Προτείνεται η τρίτη δόση να γίνει με εμβόλιο που παρασκευάστηκε με τη μέθοδο mRNA (Pfizer-Moderna) ανεξαρτήτως από τον τύπο εμβολίου που χορηγήθηκε στις δύο πρώτες δόσεις

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της Σερβίας συνέστησε τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο τύπου mRNA.

«Με βάση προηγούμενες, σχετικά λίγες μελέτες που έχουν δείξει ότι η χρήση της τρίτης δόσης ή της συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου για την covid 19 οδηγεί σε αύξηση της ανοσοαπόκρισης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση συνιστά τη χορήγηση τρίτης δόσης, δηλαδή, συμπληρωματική δόση του covid εμβολίου σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που είχαν λάβει προηγουμένως» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Προτείνεται δε, η τρίτη δόση να γίνει με εμβόλιο που παρασκευάστηκε με τη μέθοδο mRNA (Pfizer-Moderna) ανεξαρτήτως από τον τύπο εμβολίου που χορηγήθηκε στις δύο πρώτες δόσεις, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ειδικοί προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης «σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια και ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις, αποδέκτες μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και στερεών οργάνων και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Επίσης σε άτομα άνω των 70 ετών, άτομα άνω των 60 ετών που συγκατοικούν με ηλικιωμένους ή εργάζονται σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης καθώς και σε άτομα που ζουν με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς». Η κυβερνητική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας θα αποφασίσει την 1η Αυγούστου αν θα κάνει αποδεκτές τις συστάσεις των ειδικών.

Στη Σερβία τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων, η κατάσταση ωστόσο δεν λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με δεδομένο ότι τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπερνούν τα διακόσια πενήντα.

Διαβάστε ακόμη:

BofA: H Ελλάδα δίνει ελπίδες για τη μετάλλαξη Δέλτα

Καραβίας για Ελληνική Τράπεζα: «Η πρώτη κίνηση τραπεζικής επέκτασης εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια»

Wood: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για τη MYTILINEOS – Αυξάνει κατά 21% την τιμή-στόχο