Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στο πλαίσιο των δοκιμών PCR στα εργαστήρια αυξήθηκε από 4% σε 6%, μέσα σε μια εβδομάδα έως τα μέσα Αυγούστου.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Ινστιτούτου, ενώ ως βάση ελήφθησαν περίπου μισό εκατομμύριο τεστ από σχεδόν 200 εργαστήρια.

Μάλιστα, αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσηση είναι οι νεότεροι: «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την έναρξη του τέταρτου κύματος, το οποίο αυξάνεται ταχύτητα, ιδιαίτερα λόγω της νόσησης μεταξύ του νεαρού ενήλικου πληθυσμού», αναφέρει η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτο Robert Koch.

Διευκρινίζει δε ότι αρκετοί νόσησαν σε χώρες διακοπών, όπως για παράδειγμα σε χώρες των Βαλκανίων, στην Τουρκία ή στην Ισπανία.

Το Ινστιτούτο Robert Koch εξακολουθεί να αξιολογεί ως υψηλό τον κίνδυνο για την υγεία των Γερμανών πολιτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί μόνο μία φορά. Για πλήρως εμβολιασμένα άτομα, οι ερευνητές αξιολογούν τον κίνδυνο ως μέτριο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, ήδη από τις αρχές Ιουλίου έχει σημειωθεί αύξηση της θετικότητας στη χώρα, ειδικά στις ηλικιακές ομάδες 10 έως 49 ετών. Ωστόσο, τα κρούσματα σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία ήταν ακόμα σε χαμηλό επίπεδο μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Όμως, σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια, οι διακοπές δεν έχουν τελειώσει και αναμένονται καθυστερημένες καταγραφές κρουσμάτων.

Μια παρόμοια αύξηση της νόσησης στον νεότερο πληθυσμό είχε ήδη παρατηρηθεί το καλοκαίρι του 2020, πέντε όμως εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό το καλοκαίρι κυριαρχεί η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, σε ποσοστό 99%.

Το καλοκαίρι του 2020 δεν υπήρχε ακόμη η προστασία του εμβολιασμού. Την περασμένη Δευτέρα, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού έδωσε το πράσινο φως για να γίνονται εμβόλια σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών. Ωστόσο, νομικά ο εμβολιασμός ήταν εφικτός από τα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, η ζήτηση για εμβόλιο αυτή τη στιγμή αυξάνεται αλματωδώς. Συνολικά, περίπου το 64% των Γερμανών πολιτών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον μία φορά κατά του κορωοϊού, ενώ πάνω από το 58% έχει ήδη ανοσοποιηθεί πλήρως έναντι του ιού.

Ωστόσο, προκειμένου να επιβραδυνθεί η πανδημία, το επιθυμητό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού πρέπει όμως να ξεπεράσει το 85%. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτο Robert Koch, η συμμόρφωση με τους κανόνες προστασίας κατά του κορωνοϊού, όπως είναι η χρήση μάσκας, η διατήρηση της απόστασης, καθώς και τα τεστ, παραμένουν σημαντικά.

Η πρόσφατη γενική πτωτική τάση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό που εισάγονται στις κλινικές, προς το παρόν δεν συνεχίζεται. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει μεν σε χαμηλό επίπεδο, αλλά η αύξησή τους είναι ορατή. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, και εδώ αναμένονται καθυστερημένες καταγραφές κρουσμάτων, επειδή οι ασθενείς με κορωνοϊό συχνά εισάγονται σε νοσοκομείο μέχρι μία έως δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους -κυρίως με σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η εβδομαδιαία έκθεση του Ινστιτούτο Robert Koch δημοσιεύεται με χρονική καθυστέρηση. Τα περισσότερα από τα συμπεράσματα βασίζονται σε δεδομένα της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη

«Κουπόνια» ρευστότητας: Έρχονται στο τέλος Αυγούστου μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Reuters: Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα από τη Γερμανία λόγω κορωνοϊού

«Χρυσάφι» στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων