Αυξάνεται η ανησυχία στην Ουκρανία ότι επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στα ανατολικά σύνορα της χώρας όπου είναι ανεπτυγμένοι περίπου 150.000 Ρώσοι στρατιώτες με ισχυρό εξοπλισμό.

Η Ουκρανία ξεκίνησε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να δήλωσε σήμερα διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα». Την ίδια ώρα δορυφορικές εικόνες κατέγραφαν νέα ανάπτυξη στρατιωτικών οχημάτων και προσωπικού ακόμα και στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει ακόμα και την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες Τρίτη στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία σηματοδοτεί «την έναρξη εισβολής» στη χώρα, κατήγγειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκαλύπτοντας το πρώτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να βρει «διπλωματικές λύσεις»

Οτι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία διαβεβαίωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Maxar: Νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στη Λευκορωσία

Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Το πακέτο των κυρώσεων που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πλήξει πρωτίστως την ρωσική οικονομία δήλωσε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμερ.

Ο Γάλλος υπουργός, του οποίου η χώρα ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε επίσης ότι το ζήτημα των κυρώσεων και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης τους θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι.

Ο Λεμέρ ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία συνιστά στρατιωτική και ενεργειακή απειλή για την Ευρώπη επισημαίνοντας ωστόσο ότι το οικονομικό της μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να απειλήσει συνολικότερα την ευρωπαΐκή οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει στο εγγύς μέλλον κάποια αύξηση των τιμών της ενέργειας και υπογράμμισε την σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη.

Εξάλλου ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Γάλλος υπουργός Κλεμάν Μπον δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα ισχύσει άμεσα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

Διαβάστε ακόκμα:

Η Ουκρανία εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος – Επί τάπητος νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Πλειστηριασμοί: Κληρώνει σήμερα για «βροχή» επώνυμων σφυριών (pics)

Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Τα εναλλακτικά σχέδια που καταρτίζει η Coca Cola HBC για Ρωσία – Ουκρανία