Την πρώτη γραμμή άμυνας στoν κατακερματισμό των κρατικών ομολόγων ενεργοποιεί την προσεχή Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει χώρα στην Πορτογαλία. 

Συγκεκριμένα, στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει την εφαρμογή της «ευελιξίας» στην επαν-επένδυση των κρατικών ομολόγων, τα οποία είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (PEPP). 

Στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η άμβλυνση των πιέσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ως απόρροια της πρόθεσης της Φρανκφούρτης να αυξήσει τα επιτόκια και να περιορίσει την παρεχόμενη ρευστότητα, με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.  

Ας σημειωθεί ότι το PEPP ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τον Ιούνιο τερματίστηκε και το απλό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γνωστό και ως APP.  

Η ευελιξία στις επαν-επενδύσεις των κρατικών ομολόγων του PEPP, η οποία ωφελεί και την Ελλάδα, αποτελεί το ένα από τα δύο μέτρα, τα οποία αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα. Το άλλο αφορά ένα νέο εργαλείο, για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.  

Σήμερα, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εμφανίζουν μικρές μεταβολές, καθώς οι επενδυτές είχαν ήδη αποτιμήσει τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ από τις προηγούμενες ημέρες. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 3,85%, απέχοντας από το υψηλό 4ετίας του 4,5%. Τα spreads, παράλληλα (η απόκλιση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου) καθορίζονται στις 220 μονάδες βάσης. 

Την ίδια ώρα, η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται στο 3,67%, σημειώνοντας άνοδο 4 μονάδων βάσης, ενώ κατά 8 μονάδες βάσης ενισχύεται η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων, η οποία διαμορφώνεται στο 2,73%. Αντίστοιχες διακυμάνσεις παρατηρούνται και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.  

Η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει τον Ιούλιο στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινώσει και μια δεύτερη αναθεώρηση, κάτι που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων. Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,50%.   

Διαβάστε επίσης:

Τα «control freaks» της G7: Τι λένε οι αναλυτές για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Εκλογές και ποσοστά, τα νέα πακέτα της Intrum, οι Μπάκοι επιμένουν στην Ιντρακάτ και η Amazon στη Νάξο 

Διάσημος συλλέκτης αγόρασε τη «Βίλα Λυμπέρη» με €2 εκατ. και την πουλάει €20 εκατ. (pics)