Να εξετάσει το ενδεχόμενο να εξάγονται τα ουκρανικά σιτηρά μέσω των χωρών της Βαλτικής, μετά την πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, κάλεσε την ΕΕ η κυβέρνηση της Λιθουανίας.

Σε επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, τρεις Λιθουανοί υπουργοί επισημαίνουν ότι οι υποδομές της χώρας τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μια βιώσιμη εναλλακτική και αξιόπιστη λύση» για τη μεταφορά ουκρανικών προϊόντων, όπως τα σιτηρά. Όπως λένε, οι χώρες της Βαλτικής με τις υποδομές που διαθέτουν, έχουν συνδυαστικά τη δυνατότητα να εξάγουν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι με τη διεθνή συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας εξήχθησαν μέσα σε έναν χρόνο 33 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων.

Προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες αυτού του «εναλλακτικού διαδρόμου», οι Λιθουανοί υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να περιοριστούν στο ελάχιστο οι διοικητικές διαδικασίες στα πολωνοουκρανικά σύνορα και στο εξής να εφαρμόζονται στα λιμάνια της Βαλτικής.

Την περασμένη εβδομάδα, πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία) ζήτησαν από την ΕΕ να τους επιτρέψει να παρατείνουν και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, προκειμένου να προστατεύσουν τους δικούς τους παραγωγούς.

«Είτε θα αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή […] ρυθμίσεις για την παράταση της απαγόρευσης, είτε θα το κάνουμε μόνοι μας», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου είναι πάντως πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα θεωρεί στρατιωτικούς στόχους όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ακολούθως, ενέτεινε τις επιθέσεις της στην Οδησσό, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι στοχοθετεί υποδομές κρίσιμης σημασίας για την εξαγωγή τροφίμων.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Τα ελληνικά νησιά καίγονται – Ποια ευρωπαϊκή πόλη αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ ζέστης με 50 βαθμούς Κελσίου

ΔΕΗ: Ενισχύει την παρουσία της στη Ρουμανία – Εξαγορά αιολικού πάρκου 84 ΜW

Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση συναγερμού για δασικές πυρκαγιές η Κρήτη την Τρίτη 25/7

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ