Δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Νεολαίας των Συντηρητικών, ο 36χρονος βουλευτής Μπιμ Αφολάμι, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιχειρούσε «να απολογηθεί» με ζωντανή συνέντευξη στο BBC, για το «σκάνδαλο Πίντσερ»: Πρόκειται για τον βουλευτή των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διορίστηκε σε κυβερνητική θέση «συνδέσμου» στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.   Λίγο αργότερα, παραιτήθηκαν και δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος από τις κυβερνητικές θέσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Οι ιδιωτικοί γραμματείς του Κοινοβουλίου, Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους. Ο πρώτος μάλιστα θεωρείται σημαντική απώλεια για τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς ανήκει στον «πυρήνα» των πιο ένθερμων υποστηρικτών του.

O Τζόνσον είχε ξεπεράσει την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει βουλευτές των Συντηρητικών μετά από τις αποκαλύψεις – και τις συγγνώμες του – για τα πάρτυ στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω καραντίνας και κορωνοϊού, ωστόσο ενδέχεται η σημερινή κρίση να είναι πολύ πιο μεγάλη.

«Ζητώ συγγνώμη, απολογούμαι, έκανα λάθος»

Στην επτάλεπτη  συνέντευξή του στο BBC, ο Τζόνσον ρωτήθηκε κατ’ αρχάς αν δέχεται ως σοβαρό λάθος του να δώσει κυβερνητική θέση στον Πίντσερ – και απάντησε ως εξής:

«Ναι, νομίζω ότι ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους θίχτηκαν από αυτό. Θέλω απλώς να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει χώρος σε αυτή την κυβέρνηση για οποιονδήποτε ντροπιάζει την θέση του.

Μάλιστα, στη συνέχεια ο Τζόνσον παραδέχθηκε ότι όταν συνέβη το περιστατικό της παρενόχλησης δύο ανδρών από τον – μεθυσμένο – βουλευτή, ο οποίος ήταν τότε υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, είχε συζητήσει μαζί του το θέμα, ενώ είχε πλήρως ενημερωθεί για τα πραγματικά περιστατικά. «Αν είχα τον χρόνο να το ξανασκεφτώ, θα αναγνώριζα ότι δεν επρόκειτο να διδαχτεί κάτι, ούτε να αλλάξει τον εαυτό του. Γι’ αυτό και το μετανιώνω», είπε ο Τζόνσον – και επανέλαβε για τρίτη φορά την συγγνώμη του προς εκείνους που είχαν θιγεί από την συμπεριφορά του.

Όταν όμως ο δημοσιογράφος του BBC παρατήρησε ότι την Παρασκευή  ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός είχε γνώση για τις κατηγορίες που βάραιναν τον Πίντσερ, εκείνος σάστισε και είπε:«Λοιπόν, δεν… εκείνη την εποχή έδινα βάρος σε άλλα πράγματα κι αυτό που σας λέω τώρα είναι ό,τι θυμάμαι», απάντησε, για να πει στη συνέχεια ότι τα περί σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν «φήμες, χωρίς κάτι το συγκεκριμένο», για να επανέλθει αμέσως στη «γραμμή» ότι ήθελε να δώσει στον βουλευτή την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορούσε να γίνει καλύτερος, «αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούσε και γι’ αυτό είμαι πολύ απογοητευμένος και λυπάμαι για το λάθος που έκανα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ και τον Ναντίμ Ζαχάουι, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, από την οποία ο Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον. Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι. Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Φράνσις Φουκουγιάμα: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από νέα κρίση (pics)

Πλειστηριασμοί: Hχηρά σφυριά για Μουζενίδη, Τζανετάτο, Πολίτη και Μουρτζούχο (pics)

Η ενεργειακή παγίδα, ο Κόκκαλης «μιλάει» τώρα για την Intracom Defence, ο εμφύλιος στον ΣΕΒ, η Peoplecert, η Ideal και η Unider