Οι υπουργοί οικονομικών και αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν την Ιταλία ότι πρέπει να προσαρμόσει τα δημόσια οικονομικά της στους κανόνες της Ένωσης, αναφέροντας ότι πρέπει να τηρηθούν οι προηγούμενες δεσμεύσεις για τον περιορισμό του χρέους της.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ζήτησε από τη Ρώμη να «αποδεχθεί το χέρι» που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποίησε την Ιταλία ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις της, ενώ τόνισε ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοιχτές σε συζητήσεις σχετικά με τις δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν.

“Το μήνυμά μου προς την Ιταλία είναι να δεχτεί το χέρι που έχει προταθεί”, δήλωσε ο Μπρούνο Λε Μερ. “Είναι προς το συμφέρον όλων των μελών της ευρωζώνης να τηρήσουν τους κοινούς κανόνες”.

Το μήνυμα επαναλήφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “τελικά οι κανόνες δεν είναι απλά κάτι που γράφεται σε χαρτί”.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα σημαίνει ότι η Ιταλία βρίσκεται σε πορεία για να τεθεί σε επίσημη διαδικασία “υπερβολικού ελλείμματος”, διαδικασία που θεωρητικά μπορεί να καταλήξει σε πρόστιμα, εκτός αν διορθώσει τη δημοσιονομική της πορεία.

Ενώ η δημοσιονομική κατάσταση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των υπουργών στο Λουξεμβούργο, ο Τζιοβάνι Τρία, ιταλός υπουργός Οικονομικών, διεξάγει συζητήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ στο περιθώριο.

Ο κ. Βλάντις Ντομπρόφσκι, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, δήλωσε ότι «θα χρειαζόταν ουσιαστική διόρθωση της φορολογικής τροχιάς της Ιταλίας» για να επαναφέρουμε τη χώρα.

Ο κ. Τρία είπε ότι η Ρώμη εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες και θα προσπαθήσει να δείξει ότι θα «επιτύχει τους στόχους μας».

Ο κ. Μάριο Σεντένο, επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε ότι απαιτείται από τη Ρώμη «σαφήνεια» για το ότι οι στόχοι για το χρέος και το έλλειμμα θα επιτευχθούν.

«Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουμε μια ενημέρωση και μια πρώτη συζήτηση για την εκτίμηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Ε. σχετικά με τον εκτροχιασμό της Ρώμης από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης» σημείωσε, για να προσθέσει πως δεν σκοπεύει να απαριθμήσει επακριβώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αστάθεια λόγω του ιταλικού χρέους.

«Όλοι ωστόσο πρέπει να εφησυχάσουμε καθότι οι εγγυήσεις και οι δεσμεύσεις υπάρχουν» συμπλήρωσε. «Περιμένω να ακούσω από την ιταλική πλευρά ευθαρσώς και με σαφήνεια πως οι στόχοι που είχαν αναληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους έχουν επιτευχθεί» κατέληξε.

Πηγή: Financial Times