Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου σε θετικές από σταθερές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το stockwatch, ο οίκος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η απόφαση αντανακλά την άποψη πως η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα αποκαταστήσει την κερδοφορία των τραπεζών και θα βελτιώσει την ποιότητα του αδύναμου ενεργητικού τους.

Οι προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες των Moody’s όσον αφορά τον τρόπο που θα εξελιχθεί η πιστοπληπτική ικανότητα των τραπεζών στην Κύπρο, εντός των επόμενων 12-18 μηνών και περιλαμβάνονται στην έκθεσή με τίτλο «Προοπτικές τραπεζικού συστήματος –Κύπρος: Οικονομική ανάκαμψη και αναδιαρθρώσεις οδηγούν σε θετικές προοπτικές».

«Μετά από χρόνια απωλειών, αναμένουμε ότι οι τράπεζες στην Κύπρο θα είναι κερδοφόρες το 2016 και προβλέπουμε μια μέτρια επιστροφή 0,3%-0,5% στο ενεργητικό» αναφέρει η Μελίνα Σκουρίδου, βοηθός αντιπροέδρου στον οίκο Μoody’s και συντάκτρια της έκθεσης.

«Η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη, την οποία οδηγεί η αναβίωση του τουρισμού, η ενίσχυση του τομέα επιχειρηματικών υπηρεσιών και η αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, θα υποστηρίξουν τη δυναμική στις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών και θα φέρουν νέες εργασίες για τις τράπεζες» προσθέτει η κ. Σκουρίδου.

Οι Moody’s εκτιμούν ότι η ποιότητα ενεργητικού θα βελτιωθεί για τις εγχώριες κυπριακές τράπεζες ως αποτέλεσμα αυτών των ενισχυμένων συνθηκών λειτουργίας , με το δείκτη προβληματικών δανείων έναντι του ακάθαρτου συνόλου δανείων να συνεχίζει να υποχωρεί προς το 43%-45% μέχρι το τέλος του 2016. Το ποσοστό όπως σημειώνεται εξακολουθεί να είναι ψηλό ωστόσο, είναι χαμηλότερο από το 55% που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015.

Ο οίκος σημειώνει ότι η διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών των κυπριακών τραπεζών θα είναι μακρά, δεδομένης της μακράς περιόδου διόρθωσης των αναδιαρθρωμένων δανείων πριν καταχωρηθούν ως εξυπηρετούμενα, των μεγάλων ακόμα ποσών προβληματικών χρεών που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και του σχετικά περιορισμένου όγκου συναλλαγών ακινήτων.

Με τον δείκτη CET 1 στο 14,03% για τις κύριες εγχώριες τράπεζες, τα κεφαλαιακά «μαξιλαράκια» είναι επαρκή υπό το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, όπως σημειώνεται. Ωστόσο, προστίθεται ότι η τραπεζική φερεγγυότητα παραμένει ευάλωτη ως αποτέλεσμα της επιμονής των χαμηλών αποθεμάτων δανειακών απωλειών έναντι του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων.

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 141% των προβλέψεων εγχώριων τραπεζών στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015.

Καταλήγοντας, οι Moody’s αναφέρουν ότι αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις κυπριακές τράπεζες.

Οι εγχώριες καταθέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντανακλώντας τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, σημειώνεται. Προστίθεται ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ενισχυθεί τα τελευταία τρίμηνα, επιτρέποντας στην Τράπεζα Κύπρου, τη μόνη που βασίζεται στη χρηματοδότηση του ELA από την κεντρική τράπεζα, να μειώσει τη χρήση του ELA στα €2 δισ. από τον Ιούλιο του 2016, από €9,4 δισ. που έφτασε τον Απρίλιο του 2013.

«Αναμένουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα αποπληρώσει πλήρως το ELA εντός του 2017» δήλωσε η κ. Σκουρίδου.

Σημειώνεται τέλος, ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευαίσθητη έναντι της φερεγγυότητας των τραπεζών.