Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ακολουθεί μια αυτόματη πορεία μείωσης των επιτοκίων προειδοποίησε ο Γιοακίμ Νάγκελ, αποφεύγοντας έτσι να προβλέψει την έκβαση της επόμενης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τον επόμενο μήνα.
«Είναι σαφές ότι δεν κινούμαστε στον αυτόματο πιλότο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank μιλώντας στο Berlin School of Economics του Humboldt University. «Είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες» σχετικά με το τι θα συμβεί τον Απρίλιο, πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για νέους δασμούς. «Είναι σημαντικό να εξετάσουμε όλα αυτά στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα και στη συνέχεια θα δούμε τι θα κάνουμε» υποστήριξε.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ προχώρησε στην έκτη μείωση των επιτοκίων από τον περασμένο Ιούνιο, διατηρώντας, ωστόσο, ανοιχτές όλες τις επιλογές για την μετέπειτα πορεία των επιτοκίων, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού.
Το τοπίο έχει γίνει ακόμη πιο ασαφές, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσανατολίζονται σε δημοσιονομικές δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της άμυνας, κάτι που ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές, την ανάπτυξη και το ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος.
Η γερμανική οικονομία και τα 12 βήματα ανάπτυξης
O Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στην πορεία της γερμανικής οικονομίας ξεκαθαρίζοντας ότι η διατήρηση των δημόσιων οικονομικών σε σταθερή βάση είναι «κρίσιμη» τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά. Μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η χώρα «δεν πρόκειται να χάσει το κύρος της» και θα καταφέρει να διατηρήσει την καλή φήμη της στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Το να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες της κοινής αγοράς είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απαιτεί τολμηρά βήματα προς νέες κατευθύνσεις. Αυτό κάποιες φορές είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο» εξήγησε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Bundesbank παρουσίασε τις προτάσεις του για την επίτευξη μιας «διαρθρωτικά υψηλότερης αναπτυξιακής πορείας» στη Γερμανία, στηριζόμενος σε δώδεκα βασικά σημεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, η βελτίωση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των εργαζομένων, η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και η ενίσχυση της ενοποίησης και του ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές.
Οι 12 προτάσεις Νάγκελ:
1. Αύξηση των ωρών εργασίας των μερικώς απασχολούμενων μέσω της μεταρρύθμισης των φορολογικών κινήτρων και της βελτίωσης των υποδομών παιδικής φροντίδας.
2. Προώθηση της εργασιακά στοχευμένης μετανάστευσης με ταχύτερες διαδικασίες χορήγησης βίζας και καλύτερη ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας.
3. Βελτίωση των κινήτρων για απασχόληση για τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών, επανεξετάζοντας πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται να λειτουργούν αποτρεπτικά.
4. Ενίσχυση των κινήτρων για απασχόληση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, συνδέοντας την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής μετά το 2031.
5. Εφαρμογή ενιαίας τιμολόγησης των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη και πιο οικονομικά αποδοτική μείωση των εκπομπών.
6. Δημιουργία αξιόπιστου πλαισίου για την ενεργειακή μετάβαση, με σαφή σχέδια για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Κατάργηση των επιδοτήσεων που επιβαρύνουν το κλίμα, καθώς αυτές υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της τιμολόγησης των ρύπων άνθρακα.
8. Περαιτέρω ενοποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών ώστε να διασφαλιστεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
9. Μείωση της γραφειοκρατίας με συστηματική αναθεώρηση των κανονισμών και απλούστευση των απαιτήσεων αναφοράς.
10. Διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας κέντρων εξυπηρέτησης και της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
11. Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως μέσω επιταχυμένης απόσβεσης ή μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
12. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών, καθιερώνοντας χρονικά όρια για τη λήψη αποφάσεων.
Οι παραπάνω προτάσεις στοχεύουν στη βελτίωση της οικονομικής δυναμικής, ενισχύοντας την απασχόληση, μειώνοντας τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις και διαμορφώνοντας ένα πιο αποδοτικό και βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμη
ΒΟΑΚ: Οριστικός ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το έργο άνω των 2 δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα