Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε αναταραχή για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), επιφέροντας την καθυστέρηση αλλαγής ανάληψης καθηκόντων για τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Ο νυν Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο καθώς η 9χρονη θητεία του έχει παραταθεί ήδη τρεις φορές λόγω του πολέμου. Παράλληλα, η αμυντική συμμαχία, μόλις πριν από δυο ημέρες, πρόσθεσε το 31ο της μέλος, τη Φινλανδία, απομένοντας μόνο λίγα τεχνικά ζητήματα πριν από την επίσημη ένταξη της χώρας στο μπλοκ.

Ο επόμενος, λοιπόν, επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει αρκετά πράγματα να διαχειριστεί. Και όσο η αλλαγή ηγεσίας πλησιάζει τόσο τα πιθανά ονόματα για την κούρσα διαδοχής ακούγονται. Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, βάζει το όνομα της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ως ένα από τα επικρατέστερα.

Μάλιστα αναφέρει ότι την έχουν προτείνει ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το όνομά της όμως δεν είναι το αγαπημένο, για φωνές που έχουν κύριο λόγο στην ψηφοφορία του επόμενου Γενικού Γραμματέα, όπως για παράδειγμα της Βρετανίας.

 

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle