Οι αγορές «προτρέχουν» με τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλάας Κνοτ, στο CNBC.

«Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι στο τέλος μπορεί όλο αυτό να αποδειχθεί αυτοκαταστροφικό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια αξιόπιστη προοπτική επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% το 2025. Αλλά πρέπει ακόμη να πάνε καλά πολλά πράγματα για να συμβεί αυτό» δήλωσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Πίσω από αυτή την πρόβλεψη βρίσκεται μια πορεία επιτοκίων, μια υποτιθέμενη πορεία επιτοκίων, η οποία περιέχει σημαντικά λιγότερη χαλάρωση από ό,τι ενσωματώνεται σήμερα στην τιμολόγηση της αγοράς. Έτσι, αυτό κινδυνεύει να γίνει αυτοκαταστροφικό».

Ο Κνοτ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης εξέτασε τις συνολικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και ότι «όσο περισσότερη χαλάρωση έχει ήδη κάνει η αγορά για εμάς, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μειώσουμε τα επιτόκια».

«Νομίζω ότι υπάρχουν προσδοκίες για τις κινήσεις των επιτοκίων στις τρέχουσες αγορές, τις οποίες δεν θα δικαιώσουμε. Μόλις γίνει σαφές στις αγορές ότι δεν θα δικαιωθούμε, αναμένω κάποια διόρθωση στην πορεία των επιτοκίων που ήταν η βάση της αισιοδοξίας μας για σταδιακή επιστροφή στον πληθωρισμό του 2% το 2025», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο φετινό Νταβός  σε μεγάλο βαθμό αντέκρουσαν τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων αρχής γενομένης  από την άνοιξη.

Διαβάστε ακόμη

Στις τράπεζες θα επιστρέψουν «θεραπευμένα» δάνεια €10 δισ. σε βάθος πενταετίας – Τα deals στην αγορά

Τέσσερις στους δέκα CEOs βέβαιοι ότι ο νέος φορολογικός νόμος θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα

Ιταλία: Πράσινο φως για την πώληση της Telecom Italia στην KKR έναντι €22 δισ. – Στο +3% η μετοχή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ