Το δρόμο της επιστροφής προς τις τράπεζες θα βρουν την επόμενη πενταετία «κόκκινα» δάνεια που έχουν πλέον «θεραπευθεί», ύψους 10 δισ. ευρώ, με τα οφέλη να… ακουμπούν, τόσο τις ίδιες, αφού αυξάνουν το πελατολόγιό τους και άρα, τα υπόλοιπα των δανείων τους, όσο κυρίως τους δανειολήπτες, οι οποίοι καθίστανται εκ νέου bankable.

Μόλις χθες, Τρίτη, η Optima Bank ήρθε σε συμφωνία με τo fund SMERC (SMERemediumCap) του Νίκου Καραμούζη για την εξαγορά μέρους του χαρτοφυλακίου Tethys. «Το συγκεκριμένο ενήμερο χαρτοφυλάκιο που απέκτησε η τράπεζα αφορά σε τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Σαντορίνη και Κω, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ», τονίζει στο newmoney ο κ. Πάρις Οικονόμου, Head of Wholesale Banking της Optima bank, σημειώνοντας πως για την τράπεζα «οι επιχειρήσεις που ξεπέρασαν προβλήματα του παρελθόντος και επανέρχονται υγιείς σε πορεία ανάπτυξης αξίζουν την απαραίτητη στήριξη και πρόσβαση στην τραπεζική αγορά».

Υπενθυμίζεται πως το Tethys είχε βγει προς πώληση από την Intrum και περιελάμβανε ξενοδοχεία (σ.σ. 72 στον αριθμό που αποτελούσαν ενέχυρα 69 εταιρειών του κλάδου, με δανειακά ανοίγματα πέριξ των 250 εκατ. ευρώ), τα οποία είχαν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων Sunrise και Vega από την Τράπεζα Πειραιώς. Προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η κοινοπραξία που αποτελείτο από το SMERC, το family office του εφοπλιστή Αθανάσιου Λασκαρίδη και τον ισραηλινό Όμιλο Brown. Για την Optima bank, άλλωστε, αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά τέτοιου τύπου συναλλαγή (σ.σ. είχαν προηγηθεί άλλες δύο με τη Cepal, συνολικού ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή, σε Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα κατέληξαν ενήμερα δάνεια, ύψους 50 εκατ. ευρώ που διαχειριζόταν η doValue. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη μεταβιβάστηκε το δάνειο, ύψους 12 εκατ. ευρώ, της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική και στη δεύτερη τα δάνεια της Alumil, ύψους 40 εκατ. ευρώ. «Τέτοιες μεμονωμένες συναλλαγές θα ακολουθήσουν και άλλες», σχολιάζουν στο newmoney πηγές της εταιρείας διαχείρισης. Υπενθυμίζεται πως οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για δάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν υγιή στις τράπεζες τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το 15% με 20% του συνόλου των δανείων που έχουν υπό τη διαχείρισή τους οι servicers.

Οι ευκαιρίες

«Τα δάνεια δεν είναι τα μοναδικά που πρέπει να επιστρέφουν στις τράπεζες, αλλά και οι πελάτες», τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, φέρνοντας ως παράδειγμα το εξής: Έστω ότι μία επιχείρηση είχε λάβει ένα δάνειο, ύψους 10 εκατ. ευρώ, με την αξία της εξασφάλισης να «αγγίζει» τα πέντε εκατ. ευρώ. Εάν για κάποιο λόγο το δάνειο παύσει να είναι εξυπηρετούμενο, τότε ο δανειολήπτης θα μπορούσε να λάβει μικρότερη χρηματοδότηση από μία άλλη τράπεζα, προκειμένου να επανέλθει σε κανονικούς οικονομικούς ρυθμούς.

Στο μεταξύ, πέραν των δανείων που έχουν πωληθεί υπάρχουν και εκείνα, τα οποία διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των τραπεζών. Όσα από αυτά «θεραπευθούν» επανέρχονται εξίσου στις τράπεζες. Ενδεικτικά, τα τελευταία πέντε χρόνια η doValue έχει επιστρέψει στη Eurobank δάνεια – από το corporate χαρτοφυλάκιο – ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), για να θεωρηθεί ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο πλήρως «θεραπευμένο» θα πρέπει να προηγηθούν σχεδόν δύο έτη συνεπών μηνιαίων καταβολών, χωρίς καθόλου καθυστερήσεις.

Διαβάστε ακόμη 

Αλλάζουν όλα στα τεκμήρια διαβίωσης – Έρχεται επανεξέταση και «κούρεμα»

Επισπεύδεται ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, η δημοσκόπηση του Μαξίμου και η δημοφιλία του ΚΜ, τα ξενοδοχεία που επιδοτούνται και ο… γάμος που σχόλασε

Χαλυβουργία Ελλάδος: Ολοκλήρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης που δίνει «ανάσα» στον Όμιλο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ