Όσοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και, κυρίως, υπουργοί Οικονομικών ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να υποδεχθούν το 2024 με το «φλουρί» του Eurogroup να πέφτει στην επικύρωση της τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα πρέπει να περιμένουν.

Η ιστορική συμφωνία στην ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επετεύχθη στις 20 Δεκεμβρίου του 2023, φάνηκε μεν ως ένα χριστουγεννιάτικο δώρο των 27 υπουργών οικονομικών της ΕΕ, ωστόσο η άρνηση της Ιταλίας να υπερψηφίσει το λεγόμενο «αλεξίπτωτο» για τις μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις και συνεπώς να κάνει ένα βήμα πίσω από την τραπεζική ένωση, δείχνει ότι το 2024 ξεκινάει με σημαντικές ενστάσεις ως προς την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης.

Στην πρώτη συνεδρίαση του «κονκλάβιου» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2024 που έλαβε χώρα απόψε στις Βρυξέλλες, οι 20 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, προσπάθησαν να βρουν μια κοινή στάση απέναντι στην παντελή άρνηση της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και του μοναδικού κράτους- μέλους που δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία για τον ESM.

Η Ρώμη αρνείται πεισματικά να πράξει κάτι τέτοιο και τα υπόλοιπα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης γνωρίζουν ότι, πρώτον, λίγους μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, μια συμφωνία στη Ρώμη καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Δεύτερον, ότι χωρίς το «ναι» της Ιταλίας δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τέλος, ότι ακόμα και αν στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη υπάρχει μια τάση υποβάθμισης μιας πιθανής τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται «αδιανόητο».

Στο πρώτο Eurogroup του 2024, το οποίο θα ακολουθήσει το Ecofin την Τρίτη, δηλαδή το συμβούλιο των ουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετέθη και το ζήτημα για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα των αυξανόμενων διεθνών εντάσεων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα.

Εν μέσω ιστορικών πληθωριστικών πιέσεων αλλά και κρατικών ενισχύσεων που δίνουν κράτη όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει τους τρόπους να «αμυνθεί» και να διατηρήσει στο έδαφός της κρίσιμες βιομηχανίες για τη στρατηγική αυτονομία της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» που συντάσσει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι απέναντι στις συμπληγάδες Κίνας και ΗΠΑ βρίσκονται και οι χώρες των λεγόμενων BRICS που προσπαθούν να επιβάλλουν μέτρα οικονομικού προστατευτισμού.

Και η πλατφόρμα “Strategic Technologies for Europe Platform – STEP” της ΕΕ δεν αρκεί προς το παρόν για να ανταγωνιστεί κράτη και οικονομίες τέτοιου μεγέθους.

Οι κίνδυνοι της ύφεσης

Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συζήτησαν με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέλυσαν και την πιθανότητα να υπάρχει τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, την ώρα που η πτώση του πληθωρισμού μειώνει τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη προβλέποντας παρά ταύτα μια ασθενή ανάπτυξη, μόλις στο 1% του ΑΕΠ.

Αύριο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι κ. Τζεντιλόνι και κ. Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στο Συμβούλιο ECOFIN.

Η βελγική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της στον τομέα των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων. Στο πλαίσιο της συνέχισης των εργασιών για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2024, το Συμβούλιο θα επιδιώξει την έγκριση των συμπερασμάτων σχετικά με την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2024 και την ετήσια έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη το 2024. Το Συμβούλιο θα επιδιώξει επίσης να εγκρίνει τη σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2024.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και θα παράσχουν καθοδήγηση για τη συνέχιση των εργασιών ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 στις 28-29 Φεβρουαρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Τέλος, η Προεδρία θα παρουσιάσει την πρόοδο των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ έκλεισε το 2023

Μείωση επιτοκίων: Οι μεγάλες προσδοκίες από την αγορά και τα «αγκάθια» της ΕΚΤ

Reuters για Τράπεζα Πειραιώς: Μέχρι τον Μάρτιο η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ