Μετά από δύο χρόνια πανδημίας η γερμανική βουλή σήμερα ψήφισε κατά της καθιέρωσης υποχρεωτικού εμβολιασμού στη χώρα,  μετά από μακρές διαβουλεύσεις κι έναν έντονο κοινωνικό διάλογο περί υποχρεωτικότητας ή μη του εμβολιασμού.

Το νομοσχέδιο που προέβλεπε υποχρεωτικό εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 απέτυχε να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία: 378 βουλευτές ψήφισαν κατά, 296 υπέρ και 9 απείχαν. Επρόκειτο για μια συμβιβαστική πρόταση, μετά την απόρριψη αρχικής ιδέας για υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ενήλικο πληθυσμό άνω των 18 ετών.

Κατά συνείδηση ψηφοφορία

Αυτό σημαίνει ότι στη Γερμανία παραμένει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός μόνο για τους εργαζομένους σε νοσοκομεία και μονάδες περίθαλψης, κάτι που ισχύει ήδη από τον Μάρτιο. Την έγκριση της Ολομέλειας δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τα υπόλοιπα τέσσερα προτεινόμενα νομοσχέδια, που είχαν κατατεθεί από άλλα κόμματα. Εξαρχής είχε γίνει γνωστό ότι οι βουλευτές θα ψήφιζαν κατά συνείδηση και όχι βάσει κομματικής πειθαρχίας.

Από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, οι Φιλελεύθεροι ήταν το μόνο κόμμα εκ των τριών που ψήφισε σχεδόν ομόφωνα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ψήφισαν κατά μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως και μεμονωμένοι βουλευτές των Χριστιανικών Κομμάτων και τα Αριστεράς. Aξίζει να σημειωθεί ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές με δική τους πρόταση νόμου τάσσονταν υπέρ της αναβολής της συζήτησης για το φθινόπωρο, ενώ και η Εναλλακτική για τη Γερμανία απέρριπτε το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού. Κατά μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού τάχθηκε και η Αριστερά.

Ηχηρή ήττα για Σολτς και Λάουτερμπαχ

O καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριζε εδώ και πολύν καιρό ανοιχτά την καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό. Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν ήδη λόγο για «ηχηρή ήττα» του καγκελαρίου αλλά και για «αποτυχία του» να πείσει για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου.

To ίδιο ισχύει όμως και για τον υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος δήλωσε απογοητευμένος από την έκβαση της ψηφοφορίας. «Για να αποφευχθούν κι άλλα θύματα το φθινόπωρο, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για την επίτευξη υποχρεωτικού εμβολιασμού ως τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπ. Υγείας. «Δεν πρέπει ποτέ κανείς να τα παρατά, όταν διακυβεύονται οι ζωές άλλων ανθρώπων. Έτσι σκέφτομαι ως γιατρός, έτσι σκέφτομαι ως πολιτικός», υπογράμμισε ο Καρλ Λάουτερμπαχ.

Διαβάστε περισσότερα: DW