Ευρώπη

Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία – Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό

  • newsroom


Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου 2022 - Προς τρίτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα Τσέγκα

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιανουαρίου 2022, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 την περασμένη εβδομάδα, βάζοντας τέλος σε μια εξαετία σχετικής πολιτικής σταθερότητας. Η απόρριψη του ν/σ για τον προϋπολογισμό οδήγησε στην πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα, που ηγήθηκε της χώρας από τα τέλη του 2015.

«Σε στιγμές όπως αυτή υπάρχει πάντα μια λύση στη δημοκρατία, χωρίς δράματα ή φόβους… να δώσουμε τον λόγο πίσω στον λαό», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πορτογάλος πρόεδρος.

Όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, το μοναδικό κόμμα που αναμένεται να επωφεληθεί από τις πρόωρες εκλογές είναι το ακροδεξιό κόμμα Τσέγκα που ενδέχεται να αναδυθεί ως η τρίτη δύναμη στη Βουλή, το οποίο πάντως οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν υπερβολικά τοξικό ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί με οποιαδήποτε άλλο κόμμα.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε μια ευαίσθητη χρονικά περίοδο για τη χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς ετοιμάζεται να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να τονωθεί η οικονομία της Πορτογαλίας που έχει πληγεί από την πανδημία.

Οι περισσότεροι Πορτογάλοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι ότι οι πρόωρες εκλογές, αν και αναγκαίες, το μόνο που θα φέρουν είναι η διαιώνιση του πολιτικού αδιεξόδου και η πρόκληση περισσότερων δυσκολιών.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας Aximage έδειξε ότι το 54% των 803 ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα αποβούν «επιζήμιες για τη χώρα», με το 68% να πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Τζέιμι Ντίμον: Ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan είναι ο «σύγχρονος Μίδας»

Κορωνοϊός: Στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα των νέων μέτρων – Τι αλλάζει από αύριο

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Σε φάση «τροχοδρόμησης» το project «Καφηρέας»