Το πρώτο της πρόστιμο κατά της Apple ετοιμάζεται να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή επιτροπή για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ που αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες μουσικού streaming. Μάλιστα, η οικονομική ποινή που θα επιβληθεί στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό θα είναι στα επίπεδα των 500 εκατ. δολαρίων.

Την πληροφορία αποκάλυψαν οι Financial Times, επιλούμενοι πέντε άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης και της μακράς έρευνας της Κομισιόν κατά της Apple για καταγγελίες πως χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για να ευνοήσει τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το νέο μέγα πρόστιμο των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού θα ανακοινωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η έρευνα εξέτασε αν η Apple δεν επιτρέπει οι εφαρμογές της να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις πρόσβασης σε συνδρομές μουσικής εκτός του App Store.

Η πρώτη επίσημη καταγγελία προς τις αρχές υπεβλήθη από την Spotify, το 2019, ενώ τελικά το 2021 οι αρχές ανταγωνισμού «άνοιξαν» επίσημη έρευνα κατά της Apple.

Η έρευνα φαίνεται να κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο τρόπος δράσης της Apple είναι παράνομος και αντιβαίνει στους κανόνες ανταγωνισμού της κοινής αγοράς.

Επίσης συνιστά από την πλευρά της Big Tech κατάχρηση της ισχυρής θέσης που κατέχει με αποτέλεσμα να επιβάλει στους αντιπάλους της μη ανταγωνιστικές πρακτικές.

Ως εκ τούτου η Κομισιόν θα δώσει εντολή στην αμερικανική εταιρεία να παύσει τις παράνομες αυτές πρακτικές και βέβαια θα προχωρήσει στην επιβολή υψηλότατου προστίμου.

Το πρόστιμο, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα που έχει επιβάλλει ποτέ η ΕΕ σε τεχνολογική εταιρεία. Ενδεικτικά τα διάφορα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια προς την Google, και τα οποία η εταιρεία αμφισβητεί στα δικαστήρια, ανέρχονται συνολικά σε περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Η ίδια η Apple είχε… ξεφύγει μέχρι σήμερα από το «κυνήγι» της Κομισιόν κατά των αμερικανικών Big Tech, αν και είχε επιβαρυνθεί με ένα σημαντικό πρόστιμο ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τη Γαλλία, το 2020, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Αν και αργότερα το συγκεκριμένο πρόστιμο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, μετά από έφεση, γύρω στα 372 εκατ. ευρώ.

Η ανάληψη δράσης της ΕΕ κατά της Apple θα αναζωπυρώσει τον πόλεμο μεταξύ των Βρυξελλών και των Big Tech σε μια εποχή που οι εταιρείες αναγκάζονται να δείξουν πώς συμμορφώνονται με τους νέους ψηφιακούς κανόνες που στοχεύουν στο «άνοιγμα» του ανταγωνισμού και την ενίσχυση των μικρότερων εταιρειών του κλάδου.

Στη νέα ψηφιακή νομοθεσία του Digital Markets Act η Κομισιόν έχει ορίσει ως «φύλακες» (gatekeepers) μια μικρή ομάδα πανίσχυρων ομίλων του κλάδου, όπως η Apple, η Amazon, η Alphabet και η Meta, στους οποίους έχει δώσει διορία έως τις αρχές Μαρτίου, ώστε να συμμορφωθούν στο ανανεωμένο πλαίσιο που θα τις αναγκάσει να δώσουν περισσότερο… χώρο στις μικρές εταιρείες και βέβαια να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες τους.

Διαβάστε ακόμη

Κρουαζιέρα: Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή ευνοεί την Ελλάδα (pics)

Πλειστηριασμός: Τώρα και… «ψάρια» βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Τουρισμός: Ετσι θα φτάσουμε σε εισπράξεις τα 27 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ