Ένταξη στην ΕΕ έως το 2030 βλέπει για την Ουκρανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Η Ουκρανία μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ το 2030, εάν οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι τους αναλογεί», είπε ο συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ.

Τόνισε δε πως η ΕΕ πρέπει «να επισπεύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», συμπληρώνοντας πως η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας «θα αποδείκνυε επίσης πως η ΕΕ είναι ικανή για γεωπολιτικές παρεμβάσεις».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης της ΕΕ ούτε για την Ουκρανία, ούτε για άλλες υποψήφιες χώρες.

«Η Ουκρανία και οι άλλες υποψήφιες (προς ένταξη στην ΕΕ) χώρες πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να εκπληρώσουν τις νομικές προϋποθέσεις», είπε ο Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Εκτός από την Τουρκία, υποψήφιες προς ένταξη είναι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Μολδαβία.

Η προοπτική διεύρυνσης είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας κατά τη σύνοδο που διεξάγεται αύριο στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Διαβάστε ακόμη

Σήμα Λαγκάρντ για τα επιτόκια: «Θα παραμείνουν αυξημένα για όσο χρειαστεί» (γραφήματα)

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στο τέλος του γ’ τριμήνου

Υποχωρούν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα – Σε υψηλό δεκαετίας η απόδοση των ιταλικών 10ετών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ