Ευρώπη

Σε εξέλιξη ο μεγαλύτερος κοινός δανεισμός της ιστορίας της ΕΕ: «Ουρά» επενδυτών, ρεκόρ προσφορών

  • newsroom


Εκκίνηση για τον ιστορικό κοινό δανεισμό της ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την απάντηση στην ύφεση του κορωνοϊού - Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για τα ευρω-ομόλογα, άνω των €233 δισ. οι προσφορές - Αναμένεται εντός της μέρας η τιμολόγηση για τον ευρωπαϊκό δανεισμό

Τα γρανάζια ξεκίνησαν να γυρνούν για το μεγαλύτερο κοινό δανεισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενιαίας οντότητας, ο οποίος θα αναδείξει τις Βρυξέλλες στο top 5 των εκδοτών χρέους στην ήπειρο ως στο τέλος του 2021.

Η ΕΕ προσέλαβε τις τράπεζες που θα αναλάβουν να διαθέσουν δεκαετή και εικοσαετή ομόλογα, εκκινώντας έτσι ένα δανειακό πρόγραμμα μαμούθ που θα κάνει τις Βρυξέλλες σημαντικό εκδότη και παίκτη στην αγορά ομολόγων. Οι Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank Nomura και Unicredit δε θα δυσκολευτούν καθώς οι επενδυτές αναζητούν διακαώς «φρέσκα» ομόλογα από εκδότες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση – τα υπό έκδοση ομόλογα έχουν βαθμολογία ΑΑΑ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg καταγράφεται ρεκόρ ενδιαφέροντος που ξεπερνά τα €233 δισεκ. για δυο εκδόσεις συνολικού ύψους €17 δισεκ.

-Η πρώτη έκδοση, η δεκαετής που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 10 δισεκ. ευρώ έχει συγκεντρώσει προσφορές €145 δισεκ. – ενδιαφέρον ρεκόρ για τίτλους Ευρωζώνης. Η δεύτερη έκδοση είναι 20ετής για 7 δισεκατομμύρια, με προσφορές που υπερβαίνουν τα 88 δισ.

-Τα ομόλογα αυτά θα χρηματοδοτήσουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE, το οποίο θα παράσχει ως και €100 δισεκατομμύρια χαμηλότοκα δάνεια στα κράτη μέλη προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Γύρισμα σελίδας

Η τιμολόγηση των ομολόγων αναμένεται σήμερα και θα δώσει μια ιδέα για το πού τοποθετούν οι αγορές το κόστος δανεισμού της ΕΕ, ενόψει και της σημαντικής αύξησης του δανειακού προγράμματος του χρόνου.

Μόνο το 2021 η ΕΕ σχεδιάζει να διαθέσει ομόλογα ύψους €200 δισ. για να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης των €750 δισ, το βασικό εργαλείο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την ύφεση που χτύπησε την ΕΕ.

Αυτές οι εκδόσεις ομολόγων θα αναδείξουν την ΕΕ ως ενιαία οντότητα σε πέμπτο μεγαλύτερο εκδότη ομολόγων το 2021, μετά την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία – πολλαπλασιάζοντας το ευρωπαϊκό δανεισμό της καθώς σήμερα τα κοινά ομόλογα που κυκλοφορούν είναι μόλις €50 δισ.

Οι ενδείξεις από την αγορά παραπέμπουν σε κόστος δανεισμού της ΕΕ που θα βρίσκεται σε αρνητική επικράτεια γύρω από το -0,24%, σύμφωνα με το Tradeweb, χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας, αλλά υψηλότερο από τα πιο έντονα αρνητικά επιτόκια της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν και την στήριξη της ΕΚΤ, η οποία θα αγοράζει τα νέα κοινά ομόλογα και θα στηρίζει έτσι τις τιμές του. Για το λόγο αυτό θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και σε διεθνείς επενδυτές οι οποίοι, χρηματοδοτώντας το κοινό χρέος της ΕΕ, θα αναβαθμίσουν το ευρώ σε reserve currency – ένα καθεστώς που σήμερα απολαμβάνει μόνο το δολάριο.

Αντιδράσεις αγοράς

Στο μεταξύ, η ευρύτερη αγορά ομολόγων παρουσιάζει σταθερή εικόνα, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να παραμένει αμετάβλητη στο -0,63%, λίγο κάτω από το χαμηλό 7 μηνών που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Ο Κρίστιαν Λενκ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της DZ Bank, ανέφερε πως η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ, με την προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας να λήγει αργότερα σήμερα, την ίδια ώρα που καταγράφονται νέοι αριθμοί ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Τα γαλλικά ομόλογα, τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κινηθούν ανταγωνιστικά ως προς τη ζήτηση εντός της ΕΕ, καθώς διαπραγματεύονται σε παρόμοια επίπεδα, αλλά έχουν χαμηλότερη απόδοση, παρέμειναν επίσης αμετάβλητα στο πρωινό trading.

Ο Λενκ ανέφερε πως δεν περιμένει ότι η πώληση ευρωπαϊκών ομολόγων θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα trading για άλλους εκδότες ομολόγων στην περιοχή.