Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και non-binary άτομα σε όλη την Ισλανδία αναμένεται να σταματήσουν αύριο Τρίτη την εργασία τους – αμειβόμενη και μη- προκειμένου να λάβουν μέρος στην πρώτη 24ωρη απεργία στη χώρα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η απεργία των γυναικών -στην οποία έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος εργζόμενες στον κλάδο της αλιείας, εκπαιδευτικοί, νοσηλεύτριες αλλά και η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ – θα οδηγήσει σε «παράλυση» την κοινωνία για να επιστήσει την προσοχή στο διαρκές άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αλλά και στο ζήτημα της ισότητας στη χώρα και στην ευρέως διαδεδομένη έμφυλη και σεξουαλική βία.

Όπως μεταδίδει μάλιστα ο Guardian, πρόκειται για την πρώτη 24ωρη απεργία των γυναικών από το 1975, όταν το 90% των Ισλανδών γυναικών αρνήθηκε να εργαστεί στο πλαίσιο της «kvennafrí» (ημέρα ρεπό για τις γυναίκες), οδηγώντας σε καίριες αλλαγές, όπως η εκλογή της πρώτης γυναίκας στο αξίωμα της προέδρου της χώρας σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, οι διοργανωτές της απεργίας, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν στην απεργία του 1975, λένε ότι το βασικό αίτημα για τα εργασιακά των γυναικών παραμένει ανικανοποίητο 48 χρόνια μετά.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται παγκόσμια ηγέτιδα στην ισότητα των φύλων, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023 για το χάσμα μεταξύ των φύλων για 14η συνεχή χρονιά, σε ορισμένα επαγγέλματα οι Ισλανδές εξακολουθούν να κερδίζουν 21% λιγότερο από τους άνδρες και πάνω από το 40% των γυναικών έχουν πέσει θύματα  κάποιου είδους έμφυλης ή σεξουαλικής βίας.

Οι διοργανωτές της απεργίας λένε επίσης ότι τα επαγγέλματα που παραδοσιακά συνδέονται με τις γυναίκες, όπως η καθαριότητα και η φροντίδα, εξακολουθούν να είναι υποτιμημένα και κακοπληρωμένα.

«Το λέτε αυτό ισότητα;»

Το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι «Kallarðu þetta jafnrétti;» (Το λέτε αυτό ισότητα;), είναι αποτέλεσμα ενός κινήματος από τη βάση και στηρίζεται από περίπου 40 διαφορετικές οργανώσεις.

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση στο κέντρο του Ρέικιαβικ και πολλοί περισσότεροι θα λάβουν μέρος σε άλλες 10 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα – καθιστώντας την απεργία αυτή πιθανότατα τη μεγαλύτερη απεργία γυναικών που έχει γίνει ποτέ στην Ισλανδία.

Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της, η Γιακομπσντότιρ δήλωσε ότι αναμένει ότι το γραφείο της πρωθυπουργού θα σταματήσει να εργάζεται. «Πρώτα απ’ όλα, δείχνω την αλληλεγγύη μου στις Ισλανδές γυναίκες με αυτήν την κίνηση»  δήλωσε στο mbl.is.

Σε αντίθεση με την απεργία του 1975, η κινητοποίηση της Τρίτης απευθύνεται σε γυναίκες και non-binary άτομα. «Το κάνουμε αυτό επειδή όλοι μας πολεμάμε το ίδιο σύστημα, όλοι μας βρισκόμαστε υπό την επιρροή της πατριαρχίας, οπότε σκεφτήκαμε ότι πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος.

Η απεργία ζητά να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, δημοσιεύοντας τους μισθούς των εργαζομένων σε επαγγέλματα που κυριαρχούν οι γυναίκες, και να ληφθούν μέτρα κατά της έμφυλης και σεξουαλικής βίας, με μεγαλύτερη έμφαση στους θύτες.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Ψάλτης – Αndrea Orcel: Win – win η στρατηγική συμφωνία μεταξύ Αlpha Bank και UniCredit

Δισεκατομμυριούχοι και παγκόσμιος ελάχιστος φόρος 2%: Πόσα θα έφερνε στα ευρωπαϊκά ταμεία

Morgan Stanley: Βλέπει στο 1,99 ευρώ τη μετοχή της Alpha Bank – Περιθώριο ανόδου 57%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ