Το αεροδρόμιο της Κατάνια στη Σικελία θα παραμείνει κλειστό έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής εξαιτίας των εκρήξεων της γειτονικής Αίτνας, οι οποίες έχουν αναγκάσει εκατοντάδες πτήσεις να ακυρωθούν ή να αλλάξουν προορισμό την τελευταία εβδομάδα.
Όλες οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις από τον αεροπορικό κόμβο του νησιού θα ανασταλούν τουλάχιστον έως τις 2 π.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή, ανέφερε το αεροδρόμιο σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε αργά την Τετάρτη.
Περίπου 700 πτήσεις έχουν επηρεαστεί από τις 7 Αυγούστου, όταν το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης ξεκίνησε την τελευταία έξαρση της δραστηριότητάς του. Το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστό κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις προς τον δημοφιλή θερινό προορισμό. Εκτιμάται ότι έχουν επηρεαστεί περισσότεροι από 100.000 επιβάτες, σύμφωνα με τη La Repubblica.
Οι πτήσεις έχουν μεταφερθεί σε άλλα αεροδρόμια του νησιού, όπως του Παλέρμο, του Τράπανι ή του Κομίσο, ωστόσο η Κατάνια διαθέτει το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Σικελίας. Ορισμένοι ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο αεροδρόμιο, ενώ άλλοι στράφηκαν σε λεωφορεία και τρένα, ενώ οι ελλείψεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έχουν εκτοξεύσει τις τιμές.
Η Ryanair Holdings Plc, η κυρίαρχη αεροπορική εταιρεία στην Κατάνια, ανέφερε στον ιστότοπό της ότι οι επιβάτες θα πρέπει να αναμένουν μεγάλες καθυστερήσεις, ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων την Πέμπτη.
Η EasyJet ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την Πέμπτη τη μοναδική πτήση μετ’ επιστροφής από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, ενώ η Wizz ανέφερε ότι καταβάλλει προσπάθειες για την εκτροπή των πτήσεών της σε άλλα αεροδρόμια.
Επιπτώσεις, αντίδραση
Οι συχνές εκρήξεις της Αίτνας έχουν επανειλημμένα προκαλέσει προβλήματα στις πτήσεις στην Κατάνια. Η ηφαιστειακή τέφρα καλύπτει τα πάντα, από τους διαδρόμους των αεροδρομίων μέχρι τις βεράντες και τις πισίνες, ενώ τα αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή κινδυνεύουν να υποστούν προβλήματα σε ευαίσθητα εξαρτήματα των κινητήρων τους.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 4,2% της οικονομίας της Σικελίας, σύμφωνα με έκθεση της Unicredit τον Μάρτιο, ενώ πέρυσι οι επισκέπτες εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 22,5 εκατομμύρια. Η οργάνωση μικρών επιχειρήσεων Confartigianato ανέφερε ξεχωριστά ότι ο τουρισμός, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αναμενόταν να δημιουργήσουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας κατά το τρίτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η επαγγελματική ένωση Assoesercenti, τέσσερις ημέρες διαταραχών θα επηρέαζαν τουριστικές δαπάνες ύψους από 13 εκατ. ευρώ έως 24 εκατ. ευρώ.
Το νησί χρειάζεται έναν μόνιμο, κεντρικό φορέα σχεδιασμού που θα συντονίζει τα αεροδρόμια, τις αεροπορικές εταιρείες και τις άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να περιορίζονται οι επιπτώσεις από τις εκρήξεις της Αίτνας, δήλωσε ο Σάλβο Πολιτίνο, πρόεδρος της Assoesercenti.
«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την Αίτνα, αλλά μπορούμε να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο Πολιτίνο.
Διαβάστε ακόμη
Ορμούζ: Το αίνιγμα των 9 εκατ. βαρελιών – Πόσο πετρέλαιο περνά πραγματικά
Γιατί η BYD «κρέμασε» τον Ερντογάν: Το εργοστάσιο που πάγωσε και η οργή της Άγκυρας (tweets)
Παταγονία: Η επική διαδρομή στο Πέρασμα των Δακρύων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.