Για δύσκολες μέρες και μακροχρόνια κρίση πληθωρισμού προειδοποιεί ο Γερμανός Καγκελάριος τους Γερμανούς πολίτες. «Δεν θα τελειώσει μέσα σε λίγους μήνες η τρέχουσα κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της αποκαλούμενης «Συντονισμένης Δράσης».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου που σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου εντατικών διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των συνδικάτων εργοδοτών και εργαζομένων, της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας αλλά και επιστήμονες με στόχο την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς ο επιθετικός ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία και η συνακόλουθη διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλεί γενική αβεβαιότητα.

Μάλιστα τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια κατάσταση «που δεν αναμένεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης».

Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός στη Γερμανία τείνει να αγγίξει το 8%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Μάιο ανήλθε στο 7,9%, με την τάση να καταγράφεται αυξητική.

Σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την αναμενόμενη έκρηξη της τιμής θέρμανσης και ηλεκτρικού τον χειμώνα, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» κοινωνικό μείγμα, όπως παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο καγκελάριος στην εφόλης της ύλης καλοκαιρινή του συνέντευξη.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW