Η αναμενόμενη απόρριψη του ιταλικού προσχεδίου προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να δρομολογήσει δραματικές εξελίξεις για την ίδια την υπόσταση της Ευρωζώνης. Ωστόσο, φαίνεται ότι και στην προκείμενη περίπτωση, ισχύει ο απαράβατος κανόνας μέσα από τον οποίο εξελίσσεται η Ευρώπη: Αφού δεν πρέπει να επέλθει ρήξη -η Ιταλία εμπίπτει στην κατηγορία too big to fail- ας υπάρξει διαπραγμάτευση.

Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση προετοίμαζαν την κοινή γνώμη και τις αγορές τόσο η Ρώμη, όσο και οι Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τον προϋπολογισμό, δεσμεύθηκε όμως να τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους οι οποίοι έχουν οριστεί, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος. «Ο αριθμός 2,4% (το δημόσιο έλλειμμα για το 2019) είναι για εμάς μια οροφή την οποία δεσμευόμαστε να τηρήσουμε. Είναι πιθανόν να μην τη φθάσουμε, αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Από την πλευρά της Ευρώπης, ανέλαβε να”τρέξει” τις παραμέτρους του υπό δημιουργία συμβιβασμού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Ιταλία με το υψηλό επίπεδο χρέους της πρέπει να είναι πιο προσεκτική όταν αναλαμβάνει νέο χρέος, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στους Ιταλούς πολιτικούς να επιλύσουν τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό.

«Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά απλό: κάποιος με πολύ χρέος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν αναλαμβάνει νέο χρέος σε σχέση με κάποιον που έχει μικρό χρέος», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ευρώπη, κληθείς από παρευρισκόμενο να σχολιάσει τα όσα γίνονται στην Ιταλία.

«Όταν έχεις ένα επίπεδο χρέους στο 130% του ΑΕΠ, όπως είναι η περίπτωση της Ιταλίας, τότε πρέπει απλά να είσαι πιο προσεκτικός», δήλωσε ο Σολτς.

Τα πλάνα της Ιταλίας

Πράγματι, η Ιταλία είναι προσεκτική, παρά τις κορώνες των Σαλβίνι- Ντι Μάιο. Όπως μεταδίδει σήμερα η Messagero, η κυβέρνηση Κόντε αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τα μέτρα για τις συντάξεις και το βασικό εισόδημα, τα οποία θα μπορούσαν να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν. Από την άλλη, η La Stampa αναφέρει πως η Ρώμη ελπίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ιταλικά assets εάν χρειαστεί.

Την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση ρίχνει γέφυρες διαλόγου με τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία επεσήμανε «εάν οι δείκτες του ελλείμματος και του χρέους δεν κινηθούν βάσει των προβλέψεων, η κυβέρνηση θα παρέμβει εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Συνεπώς, όλα φαίνονται έτοιμα να ξεκινήσει ο διάλογος Βρυξελλών- Ρώμης. Ωστόσο, οι αγορές κρατούν επιφυλακτική στάση: Ήδη οι ασιατικές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, πιεσμένες από τις παγκόσμιες εντάσεις ανάμεσά τους κι από το πρόβλημα της Ιταλίας. Ομοίως οι ευρωπαϊκές άνοιξαν με πτώση, χωρίς όμως ενδείξεις ξεπουλήματος. Το μήνυμα των αγορών είναι “ανησυχούμε, αλλά περιμένουμε τη δρομολόγηση εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην ομαλότητα”.