Ευρώπη

Τα «μαγικά» του Ντράγκι: Πώς θα περάσει νέα μέτρα στήριξης χωρίς να ξεφύγει το έλλειμμα

  • newsroom


Οι εργαζόμενοι και οι κλάδοι της οικονομίας που αναμένεται να ωφεληθούν από τα νέα μέτρα - Η λεπτές ισορροπίες στην ιταλική πολιτική ενόψει της εκλογής νέου προέδρου

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν θα απαιτεί αναθεώρηση του προϋπολογισμού της, διευρύντας το έλλειμμα, ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να ανακοινωθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται προσφέρουν στοχευμένη ανακούφιση σε κλάδους που επλήγησαν από την αύξηση των κρουσμάτων λόγω COVID-19, όπως ο τουρισμός.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αναχρηματοδότηση προγραμμάτων αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Για τη χρηματοδότηση των σχεδίων, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πρόκειται να στηριχθεί σε υπάρχοντες πόρους, οι οποίοι επί του παρόντος υπολογίζονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια), χωρίς να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει νέα δάνεια, ανέφεραν οι γνώστες του ζητήματος στο πρακτορείο.

Αυτό θα έφερνε τον Ντράγκι αντιμέτωπο με ορισμένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του που πιέζουν για περισσότερες δαπάνες. Ο ηγέτης της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο την Τετάρτη για «αρκετή» διεύρυνση του ελλείμματος προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Ο Σαλβίνι έχει ζητήσει περίπου περιθώριο ύψους 30 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Μέτρα για την προστασία των φτωχότερων οικογενειών από τον αντίκτυπο των αυξανόμενων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με τη μετατόπιση των υφιστάμενων πόρων, ενδέχεται να εισαχθούν σε αργότερα, ενδεχομένως μετά την εκλογή νέου Ιταλού προέδρου. Η εφημερίδα Daily Il Messaggero ανέφερε ότι το κόστος ενέργειας για τις εταιρείες θα αυξηθεί στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, από 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Οι επιπλέον δαπάνες -συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής στήριξης- θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η La Stampa νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εκπρόσωποι του γραφείου του Ντράγκι και του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εισέρχεται σε μια ευαίσθητη φάση καθώς οι βουλευτές ετοιμάζονται να εκλέξουν νέο πρόεδρο με τη διαδικασία να ξεκινά από τις 24 Ιανουαρίου. Ο ίδιος ο Ντράγκι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Βουλή τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα MyDATA

Marks & Spencer: Aύξηση 19% στις πωλήσεις – Προβληματίζει η εξέλιξη της πανδημίας

Βασίλης Φουρλής στο newmoney: Με την Holland & Barrett διεκδικούμε μερίδιο από μία αγορά 600 εκατ. ευρώ