Παρουσία του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του Αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Έλον Μασκ εγκαινίασε σήμερα (22.3.2022) στο Βρανδεμβούργο το πρώτο «gigafactory» της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Γκρούνχαϊντε, κοντά στο αεροδρόμιο Βερολίνου – Βρανδεμβούργου, κόστισε 5 δισ. δολάρια, χρειάστηκε δύο χρόνια προετοιμασίας, ενώ έλαβε την τελική άδεια λειτουργίας μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία αφορούσαν σε περιβαλλοντικές ανησυχίες και κυρίως στη διαχείριση του νερού της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανέγερση του εργοστασίου, το οποίο θα απασχολεί 12.000 εργαζόμενους, έγινε με περίπου 20 προσωρινές άδειες και χωρίς εγγύηση για την τελική άδεια λειτουργίας. Αρχικά, το σχέδιο προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου πριν από το καλοκαίρι του 2021.

Στο εργοστάσιο της Γερμανίας θα κατασκευάζεται το μοντέλο Υ της Tesla, το οποίο μέχρι τώρα εισαγόταν στην Ευρώπη είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, εντός του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας το νέο εργοστάσιο θα κατασκευάσει 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με στόχο να φτάσει προσεχώς τις 500.000 αυτοκίνητα τον χρόνο, αυξάνοντας σημαντικά τον ανταγωνισμό στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος έφτασε στο Βερολίνο από το Τέξας ειδικά για την περίσταση, παρέδωσε ο ίδιος τα πρώτα 30 αυτοκίνητα στους νέους ιδιοκτήτες τους, καθώς η εταιρία είχε λάβει ειδική άδεια δοκιμαστικής λειτουργίας προκειμένου να κατασκευάσει 2.000 οχήματα πριν από τα επίσημα εγκαίνια.

Αυτό το εργοστάσιο «αποτελεί σημάδι για πολλά θέματα που κινούνται τώρα στη Γερμανία», τόνισε στην ομιλία του ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται στην πρώην ανατολική Γερμανία. Ακόμη, επισήμανε τη δικαίωση της επιλογής της Γερμανίας να παραμείνει βιομηχανική χώρα και να μην περιοριστεί μόνο στην παροχή υπηρεσιών, όπως συνιστούσαν πολλοί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ακόμη ότι οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν θέσεις εργασίας, με το βλέμμα τόσο στην επένδυση της Tesla, όσο και στο εργοστάσιο μικροτσίπ που ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει στη Γερμανία η αμερικανική Intel, ενώ τόνισε ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι θεμιτός και παραγωγικός.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ για να ξεφορτώσουν

H Ουκρανία φέρνει πιο κοντά Μακρόν – Ερντογάν

Total: Σταματά να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία