Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

“Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία”, είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως ο Γκενάντι Τίμτσενκο είναι Ρώσος ολιγάρχης και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος ίδρυσε τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακά, μεταφορικά και υποδομές. Εκτός από τον Τιμτσένσκο, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα επιβάλει κυρώσεις στον Μπόρις Ρότενμπεργκ, ιδιοκτήτη της τράπεζας «SMP Bank» και στον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε.

Οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση αναγνώρισης των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είτε βρίσκονται στη Ρωσία είτε στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λίγο πριν την συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το πακέτο των κυρώσεων που εισηγούνται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει:

  • Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)
  • Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές
  • Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ
  • Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων.

Διαβάστε ακόμη:

ΛΑΡΚΟ: Σε σημείο εκκίνησης οι απολύσεις 1.080 υπαλλήλων – Στα 22 εκατ. οι αποζημιώσεις

Γεωργιάδης: Καμία ανησυχία για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα

To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)