Είναι δύσκολο να το φανταστεί η γενιά των smartphone, αλλά όχι πολλά χρόνια πριν, όταν κάποιος ταξίδευε ή ήθελε απλά να μιλήσει με κάποιον, έπρεπε να αναζητήσει έναν τηλεφωνικό θάλαμο για να τα καταφέρει. Τώρα τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και τα κινητά τηλέφωνα μάς έχουν «λύσει τα χέρια». Σύντομα στη Γερμανία δεν θα υπάρχουν πλέον δημόσιοι τηλεφωνικοί θάλαμοι. Ήταν μέρος της καθημερινής ζωής για περισσότερο από έναν αιώνα.

Μικροί, συνήθως βρώμικοι θάλαμοι που συνήθως μύριζαν από μουχλιασμένο χαρτί τηλεφωνικού καταλόγου μέχρι καπνό τσιγάρου. Πολλές φορές τα κέρματα που χρειαζόταν κανείς για να μιλήσει έπεφταν μέσα στο μηχάνημα ή τελείωναν πολύ γρήγορα και έτσι μεγάλωνε η ουρά αναμονής μπροστά από το μηχάνημα. Όλα αυτά όμως είναι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Με ανακοίνωσή της η Telekom από τη Βόννη ενημέρωσε πως τη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου) θα «απενεργοποιηθεί» η λειτουργία των περίπου 12.000 χιλιάδων εναπομεινάντων τηλεφωνικών θαλάμων με τη χρήση κερμάτων σε όλη την χώρα. «Από τέλος Ιανουαρίου θα απενεργοποιηθεί και η χρήση με την πληρωμή τηλεφωνικών καρτών και επομένως όλη η τηλεπικοινωνία στους τηλεφωνικούς θαλάμους».

Τέλος εποχής

Όλα ξεκίνησαν από το Βερολίνο, όταν το 1881 τοποθετήθηκε ο πρώτος θάλαμος. Αργότερα επικράτησαν οι χαρακτηριστικοί κίτρινοι θάλαμοι υπό την αιγίδα της Deutsche Bundespost, πρώην κρατικής επιχείρησης ταχυδρομικών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιών από το 1947 μέχρι το 1994. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 που ανέλαβε η Telekom υπήρχαν πάνω από 160.000 τηλεφωνικοί θάλαμοι, όχι μόνο σε κεντρικούς σταθμούς και κόμβους των πόλεων αλλά ακόμη και σε αμιγώς οικιστικές περιοχές έως και μέσα στο δάσος. Η προτροπή που κυριαρχούσε στους θαλάμους ήταν: «Να είσαι σύντομος!», για την αποφυγή μεγάλης αναμονής ειδικά στην Ανατολική Γερμανία όπου η χρήση ιδιωτικής τηλεπικοινωνίας άργησε να εγκατασταθεί.

Ο ερχομός της κινητής τηλεφωνίας άλλαξε όλα τα δεδομένα. Μέχρι το 2025 όλοι οι θάλαμοι θα έχουν αποσυναρμολογηθεί. Όπως αναφέρει η Telekom, θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί περίπου 3.000 από τους θαλάμους καθώς οι μικρές κεραίες τους ενισχύουν το σήμα των κινητών τηλεφώνων. Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι, οι οποίοι πλέον βρίσκονται μόνο σε πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια ή εκθεσιακούς χώρους έχουν τεράστια κατανάλωση ενέργειας. Με τον νέο νόμο περί τηλεπικοινωνιών που τέθηκε σε ισχύ από το τέλος του 2021, η λειτουργία των δημοσίων τηλεφώνων έπαψε να είναι υποχρεωτική.

Διαβάστε περισσότερα: DW