Ως γενική αργία για το κρατίδιο του Βερολίνου – συνεπώς και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – καθιερώνεται από φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αριστεράς και Πρασίνων επέλεξε την Ημέρα της Γυναίκας, ανάμεσα στην Ημέρα της Επετείου της Μεταρρύθμισης του Λούθηρου (31 Οκτωβρίου) και στην Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας (17 Ιουνίου), προκειμένου να τιμήσει την Κλάρα Τσέτκιν, πρωτοπόρο των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών και μια από τις πρώτες ακτιβίστριες που προώθησαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στη Γερμανία οι επίσημες αργίες καθορίζονται από το κάθε κρατίδιο, συνήθως με θρησκευτικά κριτήρια. Είναι ενδεικτικό ότι η καθολική Βαυαρία εορτάζει 13 αργίες ετησίως, η συντηρητική Βάδη-Βυρτεμβέργη 12, ενώ το – εν πολλοίς, άθεο – Βερολίνο μόλις εννέα, που μόλις έγιναν δέκα με την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου.

Η επιλογή της τοπικής κυβέρνησης να καθιερώσει ως αργία μια ημέρα κατά την οποία ατα υπόλοιπα κρατίδια της χώρας οι πάντες εργάζονται κανονικά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, καθώς στο Βερολίνο εδρεύει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία θα «κατεβάσει ρολά».

Οι επικριτές της απόφασης, ιδίως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), «βλέπουν» στην επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας «σοσιαλιστικές ρίζες», καθώς η Ημέρα της Γυναίκας εορταζόταν με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ σήμερα παραμένει γενική αργία στη Ρωσία, την Κούβα, την Κίνα, το Τουρκμενιστάν κ.λπ. «Η πλειοψηφία των Βερολινέζων δεν μπορεί να ταυτιστεί με την επιλογή», είπε ο Γενικός Γραμματέας του CDU στο Βερολίνο Στέφαν Έβερς. Επιπλέον, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Ζeitung, το Εμπορικό Επιμελητήριο του κρατιδίου υπολογίζει τις οικονομικές απώλειες της αργίας σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως, τα καταστήματα του γειτονικού Βρανδεμβούργου αναμένουν σήμερα αυξημένη πελατεία από το Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ