Να σκληρύνει τη στάση της έναντι των social media για ενδεχόμενη αμελή επόπτευση των πολιτικών deepfakes ενόψει των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων της χρονιάς σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι πλατφόρμες social media και οι μηχανές αναζήτησης θα βρίσκονται αντιμέτωπες με άμεσα πρόστιμα σε περίπτωση που «πιαστούν» να δείχνουν… χαλαρότητα απέναντι σε φαινόμενα πολιτικής παραπληροφόρησης.

Οι νέοι κατευθυντήριοι κανόνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος κυρίως ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου πρόκειται να ανακοινωθούν και να τεθούν σε εφαρμογή ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Στις Βρυξέλλες φαίνεται, μάλιστα, να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανή δράση ρωσικών πρακτόρων που μπορεί να οργανώσουν τη διασπορά αποσταθεροποιητικών πληροφοριών για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ειδικά στο στόχαστρο θα βρεθούν αναρτήσεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Οι μηχανές αναζήτησης και οι πλατφόρμες social media θα είναι υποχρεωμένες σε περίοδους προεκλογικής περιόδου να συστήσουν ειδικές ομάδες που θα ελέγχουν τους κινδύνους online παραπληροφόρησης σε έως και 23 διαφορετικές γλώσσες στην ΕΕ.

Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν στις αρχές πως συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισης κυβερνο-κινδύνων στα 27 κράτη μέλη.

Οι πλατφόρμες που θα αποτύχουν να πατάξουν τη διασπορά deepfakes θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότατα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 6% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Στις πλατφόρμες που θα υπόκεινται στους νέους κανόνες που θα ενταχθούν στη νέα ψηφιακή νομοθεσία του Digital Services Act περιλαμβάνεται το X, το TikTok, το Snapchat, το YouTube αλλά και το Facebook.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί «κλείνει» το trade υπέρ των αμερικανικών μετοχών έναντι της Ευρώπης (γραφήματα)

Χατζηδάκης στο Reuters: Έως το τέλος του έτους η αποεπένδυση στις τράπεζες

Εφορία: Στον αέρα το «ΜyΑΑdeapp» που θα φέρει Taxis… στο κινητό!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ