Ευρώπη

Τζόνσον: Ο κόσμος θα μάθει να ζει με τον κορωνοϊό χάρη στα εμβόλια

  • newsroom


Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του lockdown, για ένα δεύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών, πιθανότατα με μία δόση

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα (22/2/2021) ότι μακροπρλόθεσμα ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό όπως και με τη γρίπη, χάρη στα εμβόλια, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα στη χώρα του σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα.

«Ο μοναδικός λόγος που μπορώ να λέω […] ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον Covid όπως ζούμε με τη γρίπη […], είναι φυσικά επειδή έχουμε αυτό το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ικανότητα να εξελίσσουμε τα εμβόλιά μας», είπε μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα εμβόλια θα παράσχουν κάποια προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ενώ σημείωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται για να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους.

Συμφωνία με την CureVac για 50 εκατ. δόσεις

Η Βρετανία κατέληξε σε συμφωνία με τη γερμανική CureVac για την παράδοση 50 εκατ. δόσεων εμβολίων που θα στοχεύουν τις νέες παραλλαγές. Οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει άλλα εμβόλια, όπως εκείνο της AstraZeneca/Οξφόρδης, προσπαθούν επίσης να εξελίξουν τα εμβόλιά τους για να παρέχουν προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλιά μας είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών και δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφιβάλουμε ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών και από τις νέες μεταλλάξεις επίσης», είπε. «Τους επόμενους μήνες θα δούμε νέα εμβόλια που θα καταπολεμούν τις μεταλλάξεις που ξεφεύγουν από τα υπάρχοντα», πρόσθεσε.

Μέσα στο 2021, η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται -στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του lockdown- για ένα δεύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών, πιθανότατα με μία δόση. Σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει το σχέδιο για την άρση του lockdown, το πρόγραμμα επανεμβολιασμού είναι πιθανόν να ξεκινήσει το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη

Η συγχώνευση των λιμανιών Αμβέρσας- Zeebrugge πιέζει τον Πειραιά

Έγκριση για 319 επενδύσεις ύψους €2,5 δισ. – Ποια είναι τα μεγάλα πρότζεκτ που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο

Αλμπαϊράκ: Ο γαμπρός του Ερντογάν σπάει τη σιωπή του και απειλεί με μηνύσεις