Την άποψή του για την όχι και τόσο ισχυρή διαπραγματευτική θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε από το Νταβός ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος. Την ίδια ώρα, εκτίμησε ότι οι ρωσικές αποθήκες φυσικού αερίου είναι σχεδόν γεμάτες.

”Η διαπραγματευτική θέση του Πούτιν «δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται ότι είναι» και η Ευρώπη διαθέτει τα «όπλα» για να τον αντιμετωπίσει”, υποστηρίζει ο Σόρος.

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο Σόρος ανέφερε ότι ο Πούτιν «προφανώς εκβιάζει την Ευρώπη», παρακρατώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Αυτό έκανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Έβαλε το αέριο σε αποθήκες αντί να προμηθεύει με αυτό την Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε έλλειψη, αύξησε τις τιμές και του απέφερε μεγάλα κέρδη, αλλά η διαπραγματευτική του θέση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται», έγραψε ο Σόρος τη Δευτέρα.

Αξιωματούχο της Ρωσίας δεν ήταν διαθέσιμοι στο αμερικανικό δίκτυο CNBC προκειμένου να σχολιάσουν τα παραπάνω.

Προσφάτως, η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου στη Φινλανδία με τη δικαιολογία ότι η χώρα αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τις πληρωμές της σε ρούβλια. Η κίνηση ήρθε αφότου το Ελσίνκι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η ρωσική στρόφιγγα έχει κλείσει και για τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι τα «μη φιλικά» κράτη θα έπρεπε να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια – μια πολιτική που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να στηρίζει το δικό του νόμισμα.

Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει ο Σόρος στην Ευρώπη είναι ότι οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν και αυτές τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τον Πούτιν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετρ της διπλωματίας, ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προσπαθεί να επιφέρει μια συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία προειδοποιώντας ότι αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη σταθερότητα της Ευρώπης μακροπρόθεσμα.

Γιατί ο Πούτιν έχει ανάγκη την ΕΕ

Με το βλέμμα στην Ευρώπη, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, υπενθύμισε ότι η ΕΕ αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά για το Κρεμλίνο και ο Πούτιν χρειάζεται τα έσοδα από το φυσικό αέριο για να στηρίξει την οικονομία του.
Υπενθυμίζεται ότι τα 27 κράτη μέλη λαμβάνουν περίπου το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία.

«Εκτιμάται ότι η ικανότητα της Ρωσίας να αποθηκεύει φυσικό αέριο θα έχει εξαντληθεί μέχρι τον Ιούλιο. Η Ευρώπη είναι η μοναδική αγορά του Πούτιν. Εάν δεν προμηθεύει την Ευρώπη, πρέπει να κλείσει τα ”πηγάδια” στη Σιβηρία από όπου προέρχεται το φυσικό αέριο. Εμπλέκονται περίπου 12.000 πηγάδια. Χρειάζεται χρόνος για να κλείσουν και μόλις κλείσουν, είναι δύσκολο να ανοίξουν ξανά λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού», ανέφερε ο Σόρος στην επιστολή του προς τον Ντράγκι.

Ο Λέον Ιζμπίκι συνεργάτης της Energy Aspects, συμφωνεί ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι σχεδόν πλήρεις.

«Η Ρωσία τον περασμένο χειμώνα είχε αποθέματα ρεκόρ, περίπου 72,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και στοχεύει σε έναν ακόμη υψηλότερο στόχο υπόγειας αποθήκευσης για τον χειμώνα του 2022 στα 72,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Ενώ δεν έχουμε εικόνα για τη τις υπόγειες αποθήκες της Ρωσίας, φαίνεται εύλογο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της μέσα στο καλοκαίρι».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν διαθέτει ευελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου και δεν έχει τα μέσα να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από την Ευρώπη, για παράδειγμα, στην Ασία, λόγω έλλειψης υποδομής αγωγών.

Διαβάστε ακόμα:

Μείωση αντί κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στις σκέψεις της κυβέρνησης

ΔΕΗ: Ολομέτωπη πράσινη επίθεση με έργα 5 GW τα επόμενα 2,5 χρόνια

Οι Έλληνες εφοπλιστές που πήραν το στοίχημα των 5 δισ. δολαρίων (pics)