Οταν πρόκειται για σημαντικά ευρωπαϊκά ενεργειακά θέματα όπως το αν θα απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, λέει ότι ο ηγέτης στον οποίο απευθύνεται είναι ένας: ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε δείπνο την Τρίτη στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σόρος ανέφερε ότι έγραψε στον Ντράγκι την άποψή του ότι η Ευρώπη είναι σε μια ισχυρότερη θέση από όσο νομίζει, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ως γνωστόν, η Ευρώπη αναζητά τρόπους να αποδεσμευτεί από το ρωσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και πρώτα πρέπει να συμφωνήσει για τις παραμέτρους της επιβολής ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σε σημειώσεις του με ημερομηνία 23 Μαΐου που απέστειλε στον Ντράγκι, ο Σόρος αναφέρει για τον Πούτιν και το αέριο: «Η Ευρώπη είναι η μοναδική του αγορά».

«Αν δεν προμηθεύσει αέριο στην Ευρώπη, θα πρέπει να κλείσει τα πηγάδια στη Σιβηρία απ’ όπου εξορύσσει φυσικό αέριο. Χρειάζεται χρόνος για να τα κλείσει και αν και εφόσον κλείσουν, είναι δύσκολο να ξανανοίξουν, λόγω παλαιότητας του εξοπλισμού».

Ο Σόρος κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για να χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη και μετά να επιβάλει έναν «βαρύ φόρο στις εισαγωγές αερίου».

«Η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανακερδίσει τις πωλήσεις που έχασε», γράφει στις παρατηρήσεις του, για τις οποίες δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από την πλευρά του γραφείου του Ντράγκι.

Ο μεγαλοεπενδυτής χαρακτήρισε τον Ιταλό πρωθυπουργό ως έναν ηγέτη με «φαντασία» που «αναλαμβάνει πρωτοβουλίες».

Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι ο Γερμανός Καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, έκανε το σωστό, αλλά μόνο την τελευταία στιγμή. Και ότι οι «μερκαντιλιστικές πολιτικές» της προκατόχου του Σολτς, Ανγκελα Μέρκελ, είχαν τροφοδοτήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«(Η Μέρκελ) είχε κλςείσει ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια αερίου και είχε κάνει την Κίνα τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τη γερμανία», ανέφερε ο Σόρος. «Αυτό έκανε τη Γερμανία την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπημ, τώρα όμως καλείται να πληρώσει υψηλό τίμημα».

Διαβάστε ακόμη:

«Υπερέσοδα» και στα καύσιμα ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να βρει… επίδομα αντλίας

Χρηματιστήριο: Οι 3+3 μετοχές που δίνουν κέρδη και «αγνοούν» το παγκόσμιο sell off

ΔΕΔΔΗΕ: Τελευταία (;) παράταση στον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές