«Θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός αύριο» δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο επικεφαλής της επτακομματικής κυβέρνησης του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο. 

Τελικά, το βράδυ της ίδιας ημέρας, με δάκρυα στα μάτια, ανακοίνωσε ότι παραιτείται. Είχε προηγηθεί η κατακόρυφη πτώση στα ποσοστά του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Τομ Ονγκένα, δήλωσε και αυτός ότι και ο ίδιος θα παραιτηθεί. «Για εμάς ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε», είπε σε οπαδούς του. «Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε γρήγορα μια νέα κυβέρνηση, με πλήρεις εξουσίες», πρόσθεσε και δήλωσε ότι «το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι σαφές».

Με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, το Open VLD συγκεντρώνει ποσοστό 5,9% – μειωμένο κατά 2,7% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. «Αλλά οι Φιλελεύθεροι είναι ισχυροί, θα επιστρέψουμε», πρόσθεσε, αφού συνεχάρη τα άλλα κόμματα για τα (θετικότερα) αποτελέσματά τους. Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του Βελγίου, καθώς οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρόο βυθίστηκαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μαζί με τις ευρωεκλογές.

Στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο σαφή, καθώς έχει καταμετρηθεί μικρότερος αριθμός ψήφων, με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές να διεκδικούν την πρώτη θέση. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να σφυρηλατηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των κατά κύριο λόγο δεξιών κομμάτων του ολλανδόφωνου βορρά και των πιο αριστερών κομμάτων του γαλλόφωνου νότου.

Η κυβέρνηση του Ντε Κρο θα παραμείνει ως τότε ως υπηρεσιακή.

Διαβάστε ακόμη 

Νέα επένδυση στη Φοινικιά της Σαντορίνης

Πάνω από €700 εκατ. οι ισραηλινές επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα (pics)

FTI: Ψυχραιμία και σκεπτικισμός στους φορείς του ελληνικού τουρισμού μετά το «κανόνι» του tour operator

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ