Σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια τόνους υπολογίζεται η φετινή συγκομιδή σιτηρών στη Βουλγαρία, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Γκεόργκι Τάχοφ, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση για την έναρξη του θερισμού στο χωριό Ζλατιτράπ της επαρχίας Πλόβντιβ (Φιλιππούπολης).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων, η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Ψωμί της Ειρήνης».

Ο Τάχοφ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η εκτιμώμενη παραγωγή θα είναι 6,1-6,3 εκατ. τόνοι σιταριού και περισσότεροι από 800.000 τόνοι κριθαριού. «Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής μάς γεμίζουν σιγουριά ότι η ποιότητα της σοδειάς θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε.

Ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων υπογράμμισε πως δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση της τιμής του ψωμιού. Ανέφερε επίσης ότι η πλεονάζουσα χωρητικότητα στις σιταποθήκες της χώρας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει ανησυχία σχετικά με την αποθήκευση της φετινής σοδειάς.

Ο Γκεόργκι Τάχοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία παραμένει σημαντικός παράγοντας στη διεθνή αγορά σιτηρών, εξάγοντας σε περισσότερες από 30 χώρες. Σε ό,τι αφορά τις ποσοστώσεις για την εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα διατηρηθούν.

«Ελπίζω ότι θα λάβουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα στο προσεχές Συμβούλιο Γεωργίας στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη

My Coast: Περισσότεροι από 50.000 έχουν κατεβάσει την εφαρμογή για καταγγελίες στις παραλίες

Τουρισμός: Κατά 90% αυξήθηκαν οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2023

Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ