Αύξηση ρεκόρ άνω του 6% κατέγραψαν σε έναν χρόνο τα ενοίκια τον Οκτώβριο στη Βρετανία, όμως παράλληλα οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σε διάστημα ενός έτους τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά το 2012.

Όπως διευκρίνισε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών της Βρετανίας, μόνο στο Λονδίνο η αύξηση στα ενοίκια έφτασε στο 6,8%, που αποτελεί κορύφωση από την έναρξη καταγραφής αυτών των στατιστικών το 2006.

Για το σύνολο της χώρας, η αύξηση του 6,1% είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της δημοσιοποίησης των δεδομένων σε εθνικό επίπεδο το 2016. Τα ενοίκια αυξάνονται από το καλοκαίρι του 2021 και την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό, συμβάλλοντας στις πιέσεις επί του κόστους της ζωής για πολλούς Βρετανούς.

Αν και ο πληθωρισμός κατέγραψε σημαντική μείωση τον Οκτώβριο στο 4,6% έναντι 6,7% τον Σεπτέμβριο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας του 2% και ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G7, θέτοντας υπό πίεση τον προϋπολογισμό των βρετανικών νοικοκυριών, ιδίως των πιο ευάλωτων.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού μεταφράζεται από έναν κύκλο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνέβαλε σημαντικά στο να αυξηθούν τα κόστη των στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συναλλαγές, καθώς πολλά νοικοκυριά δεν διαθέτουν πλέον τα μέσα για να αγοράσουν ένα ακίνητο

Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή των κατοικιών στη Βρετανία μειώθηκε ελαφρώς σε διάστημα ενός έτους τον Σεπτέμβριο (-0,1%) κι ενώ κατέγραφε άνοδο 0,8% τον Αύγουστο. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση αυτού του μέσου όρου από τον Απρίλιο 2012, σημειώνει η στατιστική αρχή της Βρετανίας.

Όπως διευκρινίζει το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών της Βρετανίας, στο σύνολο της Βρετανίας η μέση τιμή μιας κατοικίας ανερχόταν τον Σεπτέμβριο σε 291.000 λίρες.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: 300 εκατομμύρια υπέρβαση εσόδων τον Οκτώβριο

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Πόση ζέστη αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός

Γαλλία: Πρόστιμο €300.000 σε εταιρεία που ανήκει σε κυπριακό όμιλο από τη γαλλική Επ. Κεφαλαιαγοράς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ