Οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιρουμένων των μπόνους – τους οποίους παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα, Bank of England, καθώς εξετάζει το πότε θα μειώσει τα επιτόκια- αυξήθηκαν κατά 6% το τρίμηνο έως το τέλος Μαρτίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση μισθών 5,9%.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 4,3% στο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδό της από το περασμένο καλοκαίρι, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Η.Β.

Ενώ η συνολική αύξηση των μισθών παρέμεινε αμετάβλητη, επιβραδύνθηκε στο 5,9% στον ιδιωτικό τομέα – λιγότερο από το 6% που είχε προβλέψει η BoE.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση για την BoE, η οποία την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό 16 ετών ήδη από τον Ιούνιο – όσο οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν.

Οι χρηματαγορές διατήρησαν τα “στοιχήματα” περί της μείωσης επιτοκίων σε γενικές γραμμές σταθερά, ποντάροντας 50% σε μια μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (0,25%) τον επόμενο μήνα και τιμολογώντας ακόμη δύο τέτοιες μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους, με 20% πιθανότητες και μιας τρίτης.

Η βρετανική λίρα σημείωνε αμελητέα μεταβολή μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν στα ύψη για… πάντα (πίνακες)

JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς ανοίγει τους ορίζοντες στους δημιουργούς video games (vids + tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ