Επικαλούμενοι λόγους υγείας, πάνω από 500.000 Βρετανοί υπέβαλλαν παραίτηση μετά το πέρας της πανδημίας, γεγονός που επιβαρύνει ήδη τις επιχειρήσεις στην ανεπιτυχή ανεύρεση προσωπικού από τις εταιρείες.

Συγκεκριμένα, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν την υγεία τους ως λόγο που δεν μπορούσαν να εργαστούν αυτό το καλοκαίρι, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτοί οι λόγοι περιλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες και προβλήματα ψυχικής υγείας, με τη μεγαλύτερη αύξηση να αναφέρεται από νεότερους ηλικίας 25-34 ετών.

Τα στοιχεία ρίχνουν φως στο γιατί η αγορά εργασίας παραμένει τόσο δύσκολη και σφιχτή ακόμη και όταν η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου οδεύει σε ύφεση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χόου Πιλ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περιέγραψε τη μείωση του μεγέθους του εργατικού δυναμικού ως «πραγματικό σοκ» που ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας τους μισθούς.

Οι βιομηχανίες με λιγότερη ευελιξία στην τηλεργασία είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις ασθένειες των εργαζομένων, δείχνουν τα στοιχεία της ONS. Οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και της φιλοξενίας επηρεάστηκαν περισσότερο από την αύξηση των μακροχρόνιων ασθενειών, με περίπου 10 στους 1.000 εργαζομένους να μην μπορούν να εργαστούν λόγω κακής υγείας.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν διαμαρτυρηθεί για τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού για την πλήρωση θέσεων εργασίας από τα μέσα του 2021, όταν ο τερματισμός των περιορισμών για τον Covid προκάλεσε ένα γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με τον long covid να συμβάλλει.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Βγαίνει στις αγορές με 5ετές ομόλογο

Κικίλιας: Επεξεργαζόμαστε πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Χατζηδάκης: Πριν τα Χριστούγεννα το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ στους συνταξιούχους