Ευρώπη

Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη πιθανότατα πλήττει περισσότερο τα άτομα κάτω των 21 ετών

  • newsroom


Τι εκτιμά ο «Τσιόδρας της Βρετανίας» για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους στη Βρετανία

Τα άτομα κάτω των 21 ετών μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού όπως προειδοποιεί ο «Τσιόδρας της Βρετανίας», Νιλ Φέργκιουσον.

Ο Βρετανός καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα «σήμα» στα δεδομένα ερευνών που δείχνει ότι η ινδική μετάλλαξη εξαπλώνεται γρηγορότερα μεταξύ των νέων ατόμων.

Μιλώντας σε εικονική συνέντευξη Τύπου στη Γερμανία, ο κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος υποστήριξε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό συμβαίνει επειδή η ινδική παραλλαγή έχει βιολογικό πλεονέκτημα.

Αντιθέτως, μπορεί να είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος -για παράδειγμα, επειδή οι νέοι δεν εμβολιάζονται.

«Υπάρχει μια ένδειξη στα δεδομένα ότι τα άτομα κάτω των 21 ετών έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με την ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο καθηγητής Φέργκιουσον, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Mirror».

«Αν αυτό αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη βιολογία ή τα αποτελέσματα και το πλαίσιο -τους ανθρώπους δηλαδή που επισκέφθηκαν τη χώρα φέρνοντας τον ιό και μολύνοντας μαθητές και φοιτητές πανεπιστημίων- αυτό είναι αδύνατο να διευκρινιστεί αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ραβί Γκούπτα, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην «εικονική ενημέρωση», τόνισε: «Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις αναφορές σχετικά με την πιο γρήγορη εξάπλωσή τους στους νέους, επειδή αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα … «Συχνά, αν περιμένεις πολύ καιρό για την επαλήθευση των δεδομένων, είναι πολύ αργά».

Στη Βρετανία, τα άτομα κάτω των 21 ετών θα είναι τα τελευταία που θα λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, πιθανότατα κάποια στιγμή έως τα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη:

Νιγιαζί και Μεχμέτ Ονούν: Ποιοι είναι οι Τούρκοι που κάνουν απόβαση στην Καλλιμάνης

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Περισσότεροι δικαιούχοι – Πώς θα κάνετε δωρεάν διακοπές (vid)

Επιτέλους, ο Μεγάλος Περίπατος πρέπει να πάει περίπατο