Η προσωπική περιουσία του Βασιλιά Καρόλου Γ’ αυξήθηκε στα 640 εκατ. στερλίνες το περασμένο έτος, καθιστώντας τον εξίσου εύπορο με τον πρώην πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τη σύζυγό του, Άκσατα Μούρτι, σύμφωνα με την νέα λίστα πλουσίων που διαμόρφωσαν οι Sunday Times.

Ο 76χρονος μονάρχης, ο οποίος ανήλθε στον θρόνο το 2022, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 30 εκατ, στερλίνες και να κατατάσσεται έτσι στην 238η θέση (μαζί με άλλα ονόματα) μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων και οικογενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκτίμηση της περιουσίας του βασιλιά βασίζεται σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που κληρονόμησε από την Βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς και των ιδιωτικών κτημάτων στο Σάντρινγκαμ και στο Μπαλμόραλ και έτσι δεν περιλαμβάνει την περιουσία του Στέμματος.

Ο Κάρολος εκτιμάται πλέον ότι είναι σημαντικά πλουσιότερος από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, της οποίας η περιουσία υπολογιζόταν στα 370 εκατ. στερλίνες το 2022.

Πάντως, ξεχωριστή έρευνα της εφημερίδας The Guardian, το 2023, είχε εκτιμήσει ότι η πραγματική περιουσία του βασιλιά Καρόλου πλησιάζει ουσιαστικά τα 2 δισ. στερλίνες, αν συμπεριληφθούν αυτοκίνητα, σπάνια γραμματόσημα, ακίνητα, επενδύσεις, άλογα, κοσμήματα και έργα τέχνης.

Η περιουσία του Ρίσι Σούνακ και της Άκσατα Μούρτι έχει μειωθεί κατά 11 εκατ. στερλίνες, αφότου ο πρώην πρωθυπουργός εγκατέλειψε την Ντάουνινγκ Στριτ, φτάνοντας τα 640 εκατ. στερλίνες.

Μετά την αποχώρηση του από την πολιτική, ο Σούνακ έχει αναλάβει μερική απασχόληση στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και έχει εγγραφεί στο πρακτορείο Washington Speakers Bureau, ενώ το ζευγάρι έχει ιδρύσει φιλανθρωπικό οργανισμό με στόχο τη βελτίωση των μαθηματικών δεξιοτήτων.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας του ζεύγους προέρχεται από την οικογενειακή περιουσία της Μούρτι, η οποία διαθέτει ποσοστό στην εταιρεία πληροφορικής Infosys, την οποία ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος πατέρας της.

Η λίστα των 350 πλουσιότερων ανθρώπων και οικογενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει επίσης τις επιπτώσεις της πολιτικής καταστολής της φοροαποφυγής που δρομολόγησαν οι αρχές. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση των Εργατικών άλλαξε το καθεστώς και κατήργησε το δικαίωμα που είχαν οι κάτοικοι, με μόνιμη φορολογική κατοικία εκτός χώρας, να αποφεύγουν την καταβολή σημαντικών φόρων.

Η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση της λίστας των δισεκατομμυριούχων που διαμένουν στη Βρετανία, μέσα στα τελευταία 37 χρόνια που υπάρχει η ετήσια λίστα των Sunday Times.

Σύμφωνα με την νέα λίστα, υπάρχουν πλέον 156 δισεκατομμυριούχοι με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με 165 πέρυσι, συνεχίζοντας μια πτωτική τάση για τρίτο συνεχόμενο χρόνο.

Τη μεγαλύτερη απώλεια περιουσίας κατέγραψε ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ιδρυτής της Ineos και συνιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά περίπου 6 δισ. στερλίνες. Παρά τη μείωση, παραμένει στην έβδομη θέση των super rich της χώρας, με εκτιμώμενη περιουσία 17 δισ. στερλίνων.

Πάντως, στην κορυφή της λίστας των super rich για άλλη μια χρονιά βρίσκεται ο Γκόπι Χίντουτζα και η οικογένειά του, ιδιοκτήτες του πολυσχιδούς ομίλου Hinduja Group, με εκτιμώμενη περιουσία 35,3 δισ. στερλίνων.

Στη δεύτερη θέση ανέβηκαν οι Ντέιβιντ και Σάιμον Ρούμπεν, μεγιστάνες της αγοράς ακινήτων και συνιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, αυξάνοντας την περιουσία τους στα 26,9 δισ. στερλίνες.

Ακολουθεί ο σερ Λεν Μπλαβάτνικ, ιδιοκτήτης της Warner Music και της πλατφόρμας streaming Dazn, του οποίου η περιουσία μειώθηκε κατά 3,5 δισ. στερλίνες, στα 25,7 δισεκατομμύρια.

Στη φετινή λίστα προστέθηκε η ποπ σταρ Ντούα Λίπα, αποτελώντας το νεότερο σε ηλικία μέλος της. Η 29χρονη τραγουδίστρια βρίσκεται στην 34η θέση της λίστας “40 κάτω των 40”, με περιουσία 115 εκατ. στερλίνων.

Μεταξύ άλλων διάσημων προσώπων που ξεχωρίζουν στη λίστα είναι ο Έλτον Τζον, ο Μικ Τζάγκερ, ο οδηγός της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον, ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν και οι Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ.

Συνολικά, η περιουσία των 350 πλουσιότερων ατόμων και οικογενειών μειώθηκε κατά 3% μέσα σε ένα έτος, φτάνοντας τα 772,8 δισ. λίρες. Η αναταραχή στις αγορές, λόγω του εμπορικού πολέμου που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς, επηρέασε σημαντικά όσους έχουν μερίδια σε εισηγμένες εταιρείες.

Οι 10 πλουσιότεροι στη νέα λίστα του Sunday Times:

1. Γκόπι Χίντουτζα και οικογένεια (επενδυτές) – 35,3 δισ. στερλίνες (μείωση 1,9 δισ.)
2. Ντέιβιντ και Σάιμον Ρούμπεν (ιδιοκτήτες ακινήτων) – 26,9 δισ. στερλίνες (αύξηση 1,9 δισ.)
3. Σερ Λεν Μπλαβάτνικ (επενδυτής) – 25,7 δισ. στερλίνες (μείωση 3,5 δισ.)
4. Ίνταν Όφερ (ναυτιλία) – 20 δισ. στερλίνες (αύξηση 5,1 δισ.)
5. Οικογένεια Γουέστον (κληρονόμοι και λιανεμπόριο) – 17,7 δισ. στερλίνες (αύξηση 3,2 δισ.)
6. Σερ Τζιμ Ράτκλιφ (χημικά) – 17 δισ. στερλίνες (μείωση 6,4 δισ.)
7. Λάκσμι Μιτάλ (χάλυβας) – 15,4 δισ. στερλίνες (αύξηση 523 εκατ.)
8. Τζον Φρέντρικσεν (πετρέλαιο) – 13,7 δισ. στερλίνες (αύξηση 816 εκατ.)
9. Ίγκορ και Ντμίτρι Μπούχμαν (βιομηχανία video games) – 12,54 δισ. στερλίνες (αύξηση 6,2 δισ.)
10. Μάικλ Πλατ (επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) – 12,5 δισ. στερλίνες (αύξηση 500 εκατ.)

Διαβάστε ακόμη 

Χασδάι Καπόν (Fais Group): Η ανάπτυξη της Kiko Milano, τα νέα concept των Jimmy Choo και Chloe και η μετοχή

Τραμπ: Σε λίγες μέρες θα στείλουμε επιστολές που θα λένε στην κάθε χώρα τι δασμούς θα πληρώσει 

Συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας: Μη ρεαλιστικές οι απαιτήσεις της Μόσχας – Ανταλλαγή αιχμαλώτων και νέα συνάντηση στον ορίζοντα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα