Ελλείψεις σε τρόφιμα όπως ντομάτες και αχλάδια, ενδέχεται να πλήξουν τη Βρετανία μετά τις ελλείψεις αυγών, λόγω της εκτόξευσης του κόστους, όπως προειδοποίησε σήμερα το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της χώρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

«Ο κίνδυνος είναι ότι παράγουμε ολοένα και λιγότερα τρόφιμα εδώ και εξαρτόμαστε ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές», υποστήριξε η Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το συνδικάτο επισημαίνει ότι οι αγρότες στη Βρετανία βρίσκονται «σε έκτακτη ανάγκη», καθώς έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των καυσίμων και της ενέργειας.

Τα παραπάνω αποτελούν συνέπεια της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων, λόγω αρχικά της πανδημίας και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα αυγά αρχίζουν ήδη να σπανίζουν και η τιμή τους αυξάνεται -πέραν όλων των άλλων, το συγκεκριμένο είδος πλήττεται και από τη γρίπη των πτηνών. Πολλά σουπερμάρκετ στη Βρετανία κατέληξαν να πωλούν αυγά με το δελτίο.

Όπως πρόσθεσε η Μπάτερς, το συνδικάτο υποστηρίζει ότι λόγω της κατάστασης αυτής το κόστος θα πρέπει να επιμεριστεί, γι’ αυτό και ζητά από τους μεσάζοντες -όπως είναι οι εταιρείες συσκευασίας ή διανομής- «περισσότερη ισότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Σύμφωνα με την NFU, σήμερα στη Βρετανία οι αγροτικές επιχειρήσεις που υπάρχουν είναι κατά 7.000 λιγότερες σε σύγκριση με το 2019 (μείωση περίπου 5%), ενώ -για παράδειγμα- η τιμή των αζωτούχων λιπασμάτων αυξήθηκε κατά 240% και η χονδρική τιμή του αερίου κατέγραψε άνοδο 650% μέσα σε τρία χρόνια.

Πέρα από το κόστος, που έχει αυξηθεί παντού στον κόσμο, οι αγρότες στη Βρετανία έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του Brexit, το οποίο -εκτός των άλλων- περιπλέκει την πρόσληψη Ευρωπαίων αγρεργατών, στους οποίους βασίζεται ο αγροτικός τομέας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η NFU ζητά από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες άδειες εργασίας σε εποχικούς εργάτες, καθώς φέτος ορισμένοι παραγωγοί είδαν τα προϊόντα τους να σαπίζουν στα δέντρα, επειδή δεν υπήρχαν εργατικά χέρια για να τα μαζέψουν.

Ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Μαρκ Σπένσερ, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους των παραγωγών αυγών.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Τι «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες το 2023

Ντίμον: Ο πληθωρισμός ίσως οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση

Eurostat: Η Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη αύξηση στην ένταση Έρευνας & Ανάπτυξης