Τον φθινοπωρινό προϋπολογισμό παρουσίασε σήμερα στη Βρετανία ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, με στόχο να ενισχύσει τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και να ενθαρρύνει τη «σκληρή δουλειά», εισηγούμενος μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

«Έπειτα από μια πανδημία και μια ενεργειακή κρίση, λάβαμε δύσκολα μέτρα για να επαναφέρουμε την οικονομία μας στη σωστή τροχιά», ανέφερε παρουσιάζοντας την πρότασή τους. «Το σχέδιό μας για τη βρετανική οικονομία λειτουργεί, όμως η δουλειά δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Ο Τζέρεμι Χαντ υπενθύμισε ότι τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες και ότι επισήμως αναμένεται ανάπτυξη 0,6%, ενώ τον Μάρτιο προβλεπόταν ύφεση 0,2%. Ωστόσο, για την επόμενη χρονιά η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στο +0,7% αντί για 1,8% που προβλεπόταν την άνοιξη.

Ο πληθωρισμός έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, πέφτοντας στο 4,6% τον Οκτώβριο, από 11% που ήταν πέρσι, ωστόσο η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη και η προσφορά εργασίας σπανίζει. Ο Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε«110 μέτρα» που θα επιτρέψουν να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις στις επιχειρήσεις, ύψους 20 δισ. λιρών ετησίως και τα οποία «δεν περιλαμβάνουν δανεισμό ή χρέος», όπως υποσχέθηκε.

Το δημόσιο χρέος εμφανίζεται, στα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, κατώτερο από τις επίσημες προβλέψεις για το τρέχον οικονομικό έτος, γεγονός που έδωσε ένα περιθώριο κινήσεων στον υπουργό Οικονομικών, ώστε να παρουσιάσει κάποιες περικοπές φόρων, στο πλαίσιο και της προσπάθειας που καταβάλλεται για να ανακτήσει έδαφος το Συντηρητικό κόμμα έναντι των Εργατικών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τους Βρετανούς «να εργαστούν σκληρά» -το «μάντρα» του φετινού προϋπολογισμού- ο Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών από το 12% στο 10% για 27 εκατομμύρια εργαζομένους με ετήσιο εισόδημα από 12.570-50.270 λίρες (περίπου 14.450-57.750 ευρώ). Παράλληλα, προβλέπεται περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλλει «σκληρότερες κυρώσεις» σε άτομα που λαμβάνουν επιδόματα και δεν αναζητούν εργασία, ενώ θα μπορούσαν να εργαστούν.

Επίσης, προβλέπεται αύξηση κατά 10% του κατώτατου μισθού από το επόμενο έτος. Σήμερα ανέρχεται στις 10,42 λίρες (12 ευρώ), την ώρα και από τον Απρίλιο του 2024 θα αρχίσει να αυξάνεται, για να φτάσει τις 11,44 λίρες (13,15), κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει δοθεί ποτέ.

Ο Τζέρεμι Χαντ έδωσε έμφαση στις φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, ύψους 11 δισ. λιρών, ένα μέτρο που είχαν ζητήσει οι εργοδότες με ανοιχτή επιστολή τους τις τελευταίες ημέρες. «Για κάθε εκατομμύριο που επενδύει μια εταιρία, θα μπορούσε να μειώσει τους φόρους της κατά 250.000 λίρες την ίδια χρονιά», είπε ο υπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι θα ενισχύσει με 4,5 δισ. λίρες οκτώ τομείς της βιομηχανίας, όπως τις πράσινες τεχνολογίες, την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική και άλλους. Η μεγαλύτερη εργοδοτική οργάνωση, CBI, χαιρέτισε τις αποφάσεις που, όπως λέει, «αλλάζουν τα δεδομένα» για την οικονομία στη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα στραφεί στις μειώσεις φόρων έπειτα από την πτώση του πληθωρισμού, σε ομιλία του πριν από την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, κατά την οποία ο Τζέρεμι Χαντ θα έκανε ανακοινώσεις για το πώς μπορεί να βοηθήσει τη λιμνάζουσα οικονομία να τρέξει πιο γρήγορα.

Από την πλευρά της, η σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Ρέιτσελ Ριβς, εκτίμησε ότι «τίποτα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν θα αντισταθμίσει, με κανέναν τρόπο», την κρίση του κόστους διαβίωσης που πλήττει τα βρετανικά νοικοκυριά. Εξάλλου, γύρω στις 15:40 (ώρα Ελλάδας) η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,15% έναντι του δολαρίου και κατά 0,02% έναντι του ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Ασθμαίνουσα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Μεγαλώνει ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας (γράφημα)

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση υποπαραχώρησης του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β’» της Καβάλας

Ρωσία: Άρση των περιορισμών στις εξαγωγές καυσίμων ντίζελ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ